Luxuscikké vált a balatoni nyaraló
2018.06.28
Egekbe szöktek az ingatlanárak a Balatonnál, luxuscikké vált a nyaraló – áll a GDN most megjelent elemzésében. A vásárlók ugyanakkor tudatosabbak, és nem vásárolnak hirtelen felindulásból vízparti ingatlant, holott ez jellemzõ volt korábban.

Évekkel, évtizedekkel ezelõtt rengetegen vásároltak a Balaton mellett nyaralót, mert az volt a közvélekedés, hogy jó befektetés, de rá kellett jönniük, hogy csupán szezonális bevételi forrás. 

Mára sokat változott a helyzet, a Balaton és környéke télen is élményeket kínál, így egész évben használhatók és kihasználhatók a tóparti ingatlanok – áll a GDN Ingatlanhálózat közleményében. Gadanecz Zoltán alapító-tulajdonos szerint megfontoltabbakká váltak az emberek, jobban átgondolják a nyaralóvásárlást, nem mindegy, milyen az eladásra kínált ingatlan.

Fõként a partközeli vagy szép panorámával rendelkezõ ingatlanokba fektetnek a vevõk. Az is gyakori, hogy a tótól nagyobb távolságra olyan, panorámás helyen húznak fel nyaralókat, amely még nincsen bevonva építési területre, tehát külterület. Ezek is népszerûek, mert így viszonylag kevesebb pénzért lehet jó adottságú nyaralóra szert tenni – fogalmazott. Gadanecz Zoltán kitért arra is, hogy a frekventált helyeken elõfordulnak tulajdonképpen megfizethetetlen, irreálisan magas árak. „Budapestet megszégyenítõ árakat láthatunk a Balatonnál, elég csak Balatonalmádiban vagy egyéb, közkedvelt helyen körülnézni, ahol sokan nyaralnak. Nem túlzás kijelenteni, hogy luxuscikké vált a balatoni nyaraló” – tette hozzá.