Intelligens otthonok és okosházak
2018.07.02
A háztartási eszközeinket mobiltelefonról vagy akár egy központi vezérlõrõl is elérhetjük, így akár a redõny, külsõ árnyékoló, audiovizuális eszközök, porszívó, kávéfõzõ, bejárati ajtó, kapu, világítás is irányítható ma már távolról. Kiokosíthatjuk néhány háztartási eszközünket, de akár az egész otthonunkat is - írja a Bankkalkulátor.

Az okos otthon leginkább egységek „okosítását” és mûködésük vagy mûködtetésük központosítását jelenti.

Az okosház egy olyan épület, ahol a különbözõ rendszerek egymással együttmûködve, központilag vezéreltek és szabályozottak. Jelenleg még nem valószínû, hogy olcsóbban jönnénk ki egy okosházban élve – bár vannak olyan területek, ahol már ma is megtakarítást eredményezhet – , de komfortosabb, az biztos, és számos kellemetlenségtõl megóv. Biztos mindenki hallott már olyan esetrõl, mikor a kerti csap egy észre nem vett csõtörés vagy elfagyás révén több tíz- vagy százezres számlával lepte meg a tulajdonost. Ez a kellemetlenség elkerülhetõ okos készülékkel. Okosházat legegyszerûbb újonnan épülõ ingatlannál kialakítani.

Az okos eszközök mellett megjelentek a piacon olyan komplex szolgáltatások, melyek keretében valamennyi okosított eszközünket egy rendszerben, egyetlen felületen kezelhetjük, mely számos elõnnyel jár, és itt nem csak a távvezérlésre kell gondolni. 

Elõny:

- Távolról is vezérelhetõ.

- Programozható. Ha kell, lefõzi az elõre bekészített kávét. Nem kell a redõnyök fel és lehúzásával foglalkozni, és nem maradnak éjjel felhúzva. A garázsfelhajtó és az elõszoba világítása bekapcsol, ha hazaérünk és „bevezet” minket a házba.

- Az összes okoseszközünknek elegendõ egyetlen kezelõfelület, nagyban megkönnyítve a használatot.

- Nem igényel kábelezést, rádióhullámokon kommunikál minden csatlakoztatott eszköz, kivéve a villamos betáplálás kiépítését (például redõnyöknél).

- Nyomon követhetõ, ezáltal kisebb fogyasztást eredményezhet, mint az okosítás elõtt: táblázatokat kapunk napi, heti, havi bontásban (okos mérõórák, vagy ezek leolvasásával).

- Egyszerûen bõvíthetõ késõbb is további okos eszközökkel, így nem muszáj egyidõben minden általunk megálmodott készülékbe beruházni.

- Ha nincs meg a szükséges forrásunk, gyûjthetünk rá, vagy hitelt is igénybe vehetünk a megvalósításához, s itt nemcsak személyi kölcsön vagy jelzáloghitel, de felújítási célú lakáshitel is szóba jöhet.

- Az ingatlan késõbbi értékesítését is megkönnyíthetjük okosítással, bár feltételezhetõen nem ez lesz beruházásunk fõ motivációja. Ma még központi porszívót is elvétve látunk ingatlanhirdetésekben, nemhogy okos eszközöket. Így biztos vevõcsalogatónak számít, ha a lakásunkban távolról vezérelhetünk számos eszközt.

Hátrány:

- Költséges. Egy fûtési rendszer okosítása például több százezres tétel lehet. Kérdéses, hogy mikor térül meg egy-egy okosított területbe fektetett beruházásunk. A befektetésünk nem is mindig váltható pénzre, egy forró nyári napon hazaérve hûvös lakásba érkezni nem igazán forintosítható.

Mit vezérelhetünk okosan?

Attól függ, hogy kinek mire van igénye: okosítással elérhetõek kényelmi szolgáltatások és megóvhatjuk magunkat váratlan kellemetlenségektõl is, sõt akár a fogyasztást is csökkenthetjük.

Okos vezérlést kaphat a mai magyar piacon az árnyékolás (a redõny, zsaluzia, roló, zsalugáter, beltéri árnyékoló, terasz árnyékolás, függöny), világítás, fûtés, az energiafogyasztás érzékelés, riasztó, kamera, kertkapu, garázskapu, bejárati ajtó, konnektorok, kapcsolók, bojlerek, kávéfõzõk stb.