Hogyan húzzunk hasznot az ingatlanpiacból?
2018.07.08
A címben foglalt kérdésre a válasz a mottója annak a szabályozásnak, melyet 1960-ban az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Dwight D. Eisenhower írt alá; ennek köszönhetõen létrejöttek a REIT-ek, azaz a real estate investment trustok, vagyis az ingatlanbefektetési társaságok. Ez a szabályozás 35 országban szolgált példaként, 2011-ben Magyarországon is megszületett a REIT hazai megfelelõjére, a SZIT-re (szabályozott ingatlanbefektetési társaság) vonatkozó törvény - írja a vg.hu.

A cél, hogy az ingatlanpiac felfutásából a kisbefektetõk is részesedjenek. Az a cég, amely SZIT-ként mûködik, köteles éves eredményének 90 százalékát osztalékként kifizetni; cserébe nem kell társasági és iparûzési adót fizetnie, és a vagyonszerzési illeték is alacsonyabb. Emellett egyéb szabályoknak is meg kell felelnie (minimális tõkekövetelmény, a portfólióban lévõ ingatlanok aránya, a közkézhányad és a szavazati arányok).

A SZIT-té válás elõszobája a SZIE (szabályozott ingatlanbefektetési elõtársaság), ebben a státusban a cég még nem teljesít minden feltételt a SZIT-re vonatkozó szabályozásból, de törekszik arra, hogy az megtörténjen. A hazai tõzsdén a Graphisoft Park és a BILK mûködik SZIT-ként, míg a BIF SZIE-ként mûködik. A BIF esetében a közkézhányadra vonatkozó elõírások teljesülése akadályozza a SZIT-té válást.

A BIF hét A és B kategóriás irodaházzal, emellett hotelekkel, egyéb ingatlannal és ingatlanfejlesztési területtel rendelkezik. A társaság 1994 óta van jelen a hazai piacon; a következõ években a portfólió fejlesztése biztosíthatja a növekedést. A társaság 2017 elõtt 25-28 ezer négyzetméter irodát adott bérbe, ez becslésünk szerint 2018-ban 43 ezerre, néhány éven belül körülbelül 70 ezer négyzetméterre növekedhet. Négy hotele, a lakóingatlanok felfutása, a harsánylejtõi telek és az ingatlanfejlesztések is vonzó megtérülést biztosíthatnak.