Jövõre a 360 milliárd forintot is elérheti a családi adókedvezmény összege
2018.07.08
A jövõ évi költségvetés és az adótörvények tervezete szerint 2019-ben majdnem 360 milliárd forintot tesznek majd ki a családoknak járó adó- és járulékkedvezmények. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelõs államtitkára a Magyar Idõknek azt mondta, hogy a családi adókedvezmény új rendszerének 2011. évi életbe lépése óta, kilenc év alatt – a jövõ évivel együtt – összesen csaknem 2250 milliárd forintot hagy a kormány a legálisan dolgozó és gyermeket nevelõ szülõknél.

Kifejtette, hogy az elsõ három évben 180 milliárd forint körül volt a családi adókedvezmény címén az adófizetõknél hagyott összeg, majd 2014-ben 230 milliárd fölé ugrott, akkortól ugyanis a személyi jövedelemadó mellett már az egészségügyi és a nyugdíjjárulékból is le lehet vonni a családi kedvezményt. Az idei évben megközelítheti a 320 milliárd forintot a munkavállaló szülõk adókedvezménye.

Izer Norbert hangsúlyozta, hogy demográfiai szempontból is lényeges a családi adókedvezmények állandósága és kiszámíthatósága. Hozzátette, hogy a gyermekvállalást támogatja az is, hogy jövõre a korábbinak a duplájára, havi 40 ezer forintra nõ a kétgyermekes szülõknek járó adókedvezmény.