Tovább csökkent a viszontbiztosítók vagyona
2011.12.14
A tavaly év végi 470 milliárd dollárról, szeptember végéig 450 millió dollárra csökkent a globális viszontbiztosítók vagyona – derül ki az Aon Benfield jelentésébõl.

Az Aon Benfield Aggregate (ABA) címet viselõ jelentés szerint az elsõ negyedévben tapasztalt 6%-os csökkenést ellensúlyozni tudta a második és harmadik negyedév 1-1%-os emelkedése.

A globális viszontbiztosítás közvetítõ összesített jelentése a világ 28 viszontbiztosítójának idei elsõ 9 hónapban mért pénzügyi teljesítményét értékeli, de azt is megvizsgálja, hogy miként befolyásolták eredményüket és tõkehelyzetüket az idei súlyos természeti katasztrófák. A megvizsgált 28 viszontbiztosító tõkéje összesen 245,1 milliárd euró volt szeptember 30-án, amely 0,6%-os csökkenést jelent 2010 év végéhez képest.

Forrás: Aon Benfield Analytics


A vállalatok elsõ féléves összesített kárhányada 14,3 százalékponttal, 110,5%-ra emelkedett, miután a 20,7 milliárd dollárnyi adózás elõtti természeti katasztrófakárok a nettó díjbevétel 25%-át elvitték. Ez a vagyon- és balesetbiztosítások esetén 8,7 milliárd dolláros veszteséget eredményezett. A befektetéseken eközben elért hozam 24%-kal, 24,4 milliárd dollárra csökkent. Összességében az társaságok adózás elõtti nyeresége az idei év elsõ kilenc hónapjában 8,2 milliárd dollárra csökkent, amely az elõzõ évhez képest 64%-os visszaesést jelent.

Az ABA csoportba tartozó vállalatok 7 milliárdos 9 hónapos nyeresége 2,8 százalékos tõkearányos mûködési eredménynek (ROCE) felel meg, szemben a 2010. évi 23,8 milliárd dollárral, vagyis 10,4 százalékkal.

Forrás: Aon Benfield Analytics


Az ABA körhöz tartozó, vagyon- és felelõsségbiztosítással foglalkozó társaságok díjbevétele 12,1%-kal, 108,4 milliárd dollárra emelkedett 2011. szeptember végére, köszönhetõen az egyes területeket érintõ díjemelkedésnek, az akvizícióknak, valamint az USA emelkedõ nyersanyag árainak – olvasható a jelentésben. 

Az ABA vállalatok közvetlen portugál, olasz, ír, görög és spanyol államkötvény kitettsége meglehetõsen alacsonynak mondható, azonban az adósságválság kezd átterjedni a többi EU-tagországra is. A szélesebb, ámbár közvetett kitettséget (például az európai bankszektor felé) ugyanakkor jóval nehezebb felmérni – olvasható a jelentésben.

Az elmúlt két évben megfigyelt katasztrófa veszteségek emelkedése ellenére, az ABA körbe tartozó viszontbiztosítók minõsítése nagyjából változatlan maradt, tükrözve a társaságok továbbra is erõs tõkehelyzetét.