Kemény év vár ránk: érdemes lesz meghúzni a családi költségvetést is!
2011.12.14
Bravúrosan kell gazdálkodni pénzünkkel 2012-ben: a tartalékok felélése nélkül nehéz lesz fenntartani a megszokott életszínvonalát, köszönhetõen a szükségszerûen bekövetkezõ áremelkedéseknek.

A következõ évtõl automatikusan drágul minden, hiszen a forgalmi adó a jelenlegi 25 százalékról 27 százalékra emelkedik– írja az enpenzem.hu. Kérdés, hogy az áfa miatti, száz forintonként 1,6 forintos drágulást miként hárítja majd át a kereskedelem. Figyelembe véve, hogy a forint gyengülését az import terméknél nem érvényesítették az idén, helyenként akár jóval jelentõsebb mértékû is lehet a drágulás.

A chipsadóként elhíresült különadó 2012-ben az ízesített sörökre és az alkoholos frissítõkre is kiterjed. Az olcsóbb lekvároknál, szörpöknél az adó kilónként száz forintról 130 forintra emelkedik, de többe kerül a cigaretta is. Drágul a tankolás, valamint az autópályák használata. Mindemellett a forintadósok minden valószínûség szerint emelkedõ kamatokkal kénytelenek szembesülni. Számítani lehet azonban a közmûdíjak, valamint a helyi adók emelkedésére is.

A fogyasztói árak idén eddig összességében 4,3 százalékkal emelkedtek, miközben jelentõs mértékben drágultak az üzemanyagok.

Mindezt tetézi, hogy az adójóváírás kivezetése miatt sokak fizetése csökkenhet. Ebben a helyzetben érdemes azoknak is áttekinteni a család bevételeit és kiadásait, akik sohasem készítettek még errõl részletes kimutatást. A pénzügyeknél sem árt felmérni a spórolási lehetõségeket: egy olcsóbb bankszámla, kedvezõbb hitel vagy a biztosítási kiadások mérséklése, esetleg a képzõdött tartalék jobb befektetése mind megtakarítást eredményezhet a családi költségvetésben.