Több, de drágább albérlet verseng a diákokért
2018.07.23
A fõvárosban egy év alatt 16 százalékkal nõtt az elérhetõ albérletek száma a felsõoktatási ponthatárok kihirdetése elõtt, és a többi egyetemvárosban is bõvült a kínálat. A bérleti díjak tavalyhoz képest a legtöbb helyen enyhén emelkedtek. Budapesten az átlagos bérleti díj 150 ezer forint. A fõvárosi garzonok 110-120 ezer forintba kerülnek havonta. Pécsen, Debrecenben és Szegeden a kisebb lakásokért 74-85 ezer forintot kell adni, a nagyobbakért 100-106 ezer forintot - derül ki az ingatlan.com összeállításából.

Minden évben a felsõoktatási ponthatárok kihirdetése jelenti a nyári albérletszezon indulását, erre az idén július 25-én szerdán kerül sor fõként az egyetemvárosokban, köztük Budapesten, Szegeden, Pécsen, Miskolcon és Debrecenben. Ebben az idõszakban a kereslet, a kínálat és az árszint is napról-napra változik, ezért az ingatlan.com több mint 25 ezer hirdetés alapján országos albérletkörképet készített a kínálati piacon elérhetõ bérleti díjakról.

Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten a tulajdonosok a ponthatárok kihirdetése elõtt, július közepén több mint 2300 kiadó lakást hirdettek meg a leendõ bérlõknek. Ez a múlt év azonos idõszakához képest 16 százalékkal nagyobb kínálatot jelent, de a közvetítõk kínálatát is figyelembe véve Budapesten több mint 8300 kiadó lakóingatlan közül válogathatnak a fiatalok. 

Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje elmondta, a kínálatbõvülés ellenére az árak néhány százalékkal emelkedtek a különbözõ kerületekben. Az országos kínálat is 9 százalékkal bõvült, jelenleg több mint 13 ezer kiadó lakóingatlan áll az albérletkeresõk rendelkezésére. A kínálat bõvülése annak is köszönhetõ, hogy az alacsony kamatkörnyezet miatt az elmúlt években rengeteg befektetõ vásárolt ingatlant kiadási céllal, akik jellemzõen a felvételi ponthatárok ismertetése idején hirdetik meg ezeket. A kereslet és a kínálat élénküléséhez Balogh László szerint ezekben a hetekben az is hozzájárul, hogy a legtöbb bérleti szerzõdést egy éves határozott idõre kötik, így azok is most keresnek kiadó lakást, akik évek óta az adott városban tanulnak vagy már be is fejezték felsõoktatási tanulmányaikat.

A fõvárosban átlagosan 150 ezer forintért kínálják az albérleteket, de a bérleti díj nagyban függ az alapterülettõl, valamint attól, hogy melyik kerületben található az adott lakás. A 40 négyzetméternél kisebb téglaépítésû garzonoknál 9 százalékkal, 120 ezer forintra, a hasonló méretû panellakásoknál 10 százalékkal, 110 ezer forintra nõtt a bérleti díj a kínálati piacon. A legdrágább kerület az V., ahol a 120 négyzetméternél kisebb alapterületû lakások átlagos bérleti díja 248 ezer forint, a legolcsóbb kerület pedig XXIII. és a XVII., ezekben a városrészekben 105, illetve 110 ezer forintnál járt az átlagár a ponthatárok kihirdetése elõtt.

Az egyetemvárosok közül Debrecenben, Pécsen és Szegeden is a tavalyinál több albérlettel várja a piac a diákokat. Debrecenben a garzonokat átlagosan 80 ezer forintért, a nagyobb lakásokat 100 ezer forintért hirdetik kiadásra a tulajdonosok. Szegeden a kis lakásoknál 74 ezer forint, a nagyobbaknál 100 ezer forint az átlagos bérleti díj. A 40 négyzetméternél kisebb pécsi lakásokat átlagosan 85 ezer forintért lehet kivenni, a nagyobb lakásoknál 106 ezer forintos árszintre készülhetnek a diákok.

Balogh László szerint alternatívát jelenthet a diákok számára, ha többen összeállnak és egy, akár 3-5 szobás lakást vesznek ki közösen. Ezeknek a lakásoknak ugyanis a teljes bérleti díja nem annyival magasabb, mint amennyivel nagyobb az alapterületük, és mivel ez az összeg és a rezsi is többfelé oszlik, így olcsóbban kijön a lakásbérlés.

Az ingatlan.com szakembere szerint lényeges az is, hogy Budapesten a jó tömegközlekedéssel rendelkezõ külsõ kerületeket, az egyetemvárosokban pedig a külvárosi kiadó lakásokat is érdemes számba venni az albérletkeresésnél. Ezek ugyan távolabb vannak az egyetemtõl, ugyanakkor sokszor olcsóbbak. A közlekedésre emiatt anyagilag és idõben is többet kell áldozni a diákoknak, de az alacsonyabb bérleti díj ezt kompenzálhatja.