Újabb hullám indult az új lakások piacán
2018.08.01
Felemás kép rajzolódik ki az új lakások piacáról a legfrissebb hivatalos adatok alapján. A KSH legfrissebb adatai szerint az év elsõ felében 6517 új lakást adtak át az országban, ami jelentõs, 30 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. Ugyanakkor a lakásépítési kedv éves összevetésben csökkent: alig több mint 18 ezer engedélyt adtak ki, ami 9 százalékos visszaesésnek felel meg - írja az ingatlan.com sajtóközleményében.

Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje elmondta, hogy a kiadott lakásépítési engedélyeknél figyelembe kell venni, hogy nem mindegyikbõl lesz tényleges lakás. “Másrészt a legfrissebb statisztikák arra utalnak, hogy a beruházók a jelenlegi építkezések befejezésére koncentrálnak, mielõtt újabb projektekbe vágnának bele. A jelenlegi szabályozás szerint az 5 százalékos kedvezményes lakásépítési áfa csak 2019 végéig van érvényben, 2020-tól pedig emelkedhet az áfakulcs, ami még magasabb árat eredményezhet” - tette hozzá.

A kereslet pedig adott, az ingatlan.com adatai szerint az idei második negyedévben 24 százalékkal nõtt az új lakást iránt érdeklõdõk száma éves összevetésben. Budapesten 14 százalékos, Pest megyében pedig 42 százalékos volt a növekedés. Vidéken is van igény az új lakóingatlanokra: Hajdú-Bihar megyében szintén 42 százalékkal, Komárom-Esztergomban több mint 50 százalékkal, Somogyban 52 százalékkal, Vas megyében pedig 62 százalékkal nõtt a kereslet éves összevetésben.

A szakember szerint a lakásépítések dinamikus növekedése és a kiadott építési engedélyek csökkenése alapján olyan építkezési hullám rajzolódik ki, ami miatt a vevõjelölteknek a következõ másfél évben érdemes új lakást vásárolniuk. 2019 után ugyanis elképzelhetõ, hogy szûkebb lesz a kínálat, és az árak még a jelenleginél is magasabban tetõzhetnek.