Jól halad az UniCredit a kijelölt úton
2018.08.19
Felemás eredményekkel rukkoltak elõ a nagy európai bankok. Az UniCredit gyorsjelentését lelkesen, a Commerzbankét fanyalogva fogadták a befektetõk – írja Világgazdaság.

Kellemes meglepetést okozott a befektetõknek az UniCredit legfrissebb gyorsjelentésével. Az olasz pénzügyi csoport a második negyedévben több mint egymilliárd eurós nettó eredményrõl számolt be, ami jócskán meghaladta a Bloomberg által megkérdezett elemzõk 930 millió euró körüli várakozását. Nem meglepõ, hogy nyitás után azonnal 2,4 százalékos pluszba került a részvény a milánói parketten. Az emelkedés dacára az UniCredit árfolyama még mindig 15 euró alatt van. A hitelintézet 0,6-szeres könyv szerinti értéken forog a tõzsdén, bõven a rivális Intesa Sanpaolo alatt, amelynél ez a mutató 0,94 körül van.
A profit részben a költségek, részben pedig a nem teljesítõ hitelekre elkülönített céltartalék csökkentése miatt ugrott meg. Beérni látszanak tehát Jean Pierre Mustier vezérigazgató tervei, amelyek egy vezetõ páneurópai bank felállításáról szólnak.
Az ehhez vezetõ úton pedig az UniCreditnek meg kell szabadulnia több milliárd eurónyi rossz hiteltõl, hogy teljesíteni tudja a 2019-re kitûzött, évi 4,7 milliárd eurós nyereségtervet. Az idén kétmilliárd euróval szeretnék csökkenteni a bedõlt hitelek állományát.
Az UniCredit Magyarországon is jelen van, és a negyedéves jelentés szerint a második negyedévben 63 millió, az elsõ fél évben így összesen 84 millió eurós konszolidált profitot ért el. Az elsõ féléves eredmény kismértékben elmarad a tavalyitól, de ezen belül a második negyedév jól sikerült, a nyereség 12,5 százalékkal lett magasabb a 2017-esnél. A kamateredmény a csökkenõ kamatkörnyezetben kismértékben visszaesett, a jutalékbevételek viszont nõttek valamelyest.
A kereskedelmi eredmény más bankokhoz hasonlóan a magyar UniCreditnél is megugrott, a tavalyi 13 millióról 20 millió euróra nõtt a második negyedévben. Összességében szépen alakultak a bank számai, a hitelállomány a márciusi 3780 millió euróról 4079 millió euróra emelkedett, a betétállomány szintén gyarapodott 5139 millió euróra. A magyarországi hitelintézet költség-bevétel aránya 43,2 százalékra csökkent, ami kiváló eredmény.
A német Commerzbank is a minap tette közzé friss számait, azokat azonban a befektetõk már kevésbé díjazták, mint az olasz riválisét. A konszolidált eredmény 272 millió euró lett, ami lényegesen jobb a tavalyi második negyedévesnél, amikor veszteséges volt a hitelintézet, sõt az elemzõi várakozásokat is felülmúlta.
A részvény mégis 2,5 százalékot esett nyitás után, a gyorsjelentésben ugyanis romló kilátásokra és növekvõ költségekre figyelmeztetett Martin Zielke, a bank igazgatóságának elnöke. „Növeljük, tovább egyszerûsítjük és digitalizáljuk az üzletmenetünket” – mondta Zielke, ám hozzátette: mivel intenzív a verseny, különösen a vállalati ügyfélszegmensben, ezért valamelyest módosítani kellett a kilátásokon. A növekedést elõremozdító lépéseink mûködnek, de idõbe telik, mire teljesen kifejtik a hatásukat” – magyarázta.