Nem engedik át a mûszakin az öreg autókat Szerbiában
2018.08.28
A Szerbiában bevezetett új szabályok miatt az autók közel fele elbukott a mûszaki vizsgán - írta a vajdasági Magyar Szó alapján a napi.hu. A Mûszaki Vizsgaállomások Egyesülete szerint július ötödike óta, amióta hatályba lépett az új szabályzat, a jármûvek negyven százaléka elsõre megbukott a mûszakin.

A leggyakoribb okok között a rossz fékek, a rohadt kipufogódobok és az uniós elõírásoknak nem megfelelõ vonóhorgok szerepelnek. Nem csoda, hogy túl szigorúnak tartjuk a mûszaki ellenõrzést, hiszen nem is olyan régen a mostani ár harmadáért, egyes szervizekben már 900 dinárét (2500 forint) is elvégezték az autónk mûszaki vizsgálatát, és ami a lényeg: elnézõek voltak, nem kellett várni fél órát sem" - írta a lap egyik olvasója. "Olyanról is tudunk, hogy a gépkocsi tulajdonosának fel sem kellett hajtania autójával a fékpadra, még a mûszaki ellenõrzést végzõ mûhely közelébe sem kellett mennie, csak az ezrest kellett letenni az igazolásért" - folytatódik a beszámoló. 

A statisztikai adatok szerint az utóbbi öt évben több mint 600 ezer, sok esetben 16 évesnél idõsebb autót vittek be Szerbiába.
Ennek kétharmada, azaz 380 ezer tavaly került az országba, de nagyrészt a mûszaki vizsga megszigorítása miatt e mennyiségnek több mint a fele eladatlan. Mindössze 120 ezret helyeztek forgalomba. A használt autók piaca tehát összeomlott.

Tizenéves autó már 2-3 ezer euróért kapható Nyugat-Európában, amelyet eddig kisebb javításokkal és regisztrálás után 3000 euróért megszerezhettek a szerbiai autósok. A belgrádi kormány viszont úgy gondolja, hogy ezt a pénzt inkább fizessék be egy újabb vagy egy vadonatúj autó megvásárlására elsõ hitelrészletként. Ezt a megoldást szeretnék ösztönözni az öreg autókat kiütõ, szigorú mûszaki vizsgáztatással. A vajdasági portál szerint azonban a mûszaki vizsga szigorításával és drágításával
az autójavító mûhelyek járnak jól, amelyek forgalma máris megduplázódott.