Hosszú hétvégéken negyedével megugrik a segélyhívások száma
2018.10.15
A hosszú hétvégéken mintegy 20-25 százalékkal több segélyhívás érkezik a hazai utasbiztosítók számára assistance szolgáltatást nyújtó Europ Assistance-hoz. Leggyakrabban a környezõ országokból, az európai nagyvárosok közül pedig Rómából és Barcelonából kérnek segítséget – tette közzé sajtóközleményében a világ 208 országában assistance szolgáltatást nyújtó Europ Assistance (EA) magyarországi leányvállalata, a Europ Assistance Hungary.

Rövidesen itt az újabb hossszú hétvége: egy idei felmérés szerint minden 6. magyar tervez külföldi kiruccanást is ezekben a napokban. A fõvárosiak esetében ennél magasabb az arány, a kutatás adatai azt mutatják, hogy minden 4. budapesti szeretné valamely idei hosszú hétvégét külföldi utazással tölteni.

„Minden Magyarországon értékesített utasbiztosításnak része az assistance szolgáltatás is, probléma esetén a segélyhívások az assistance szolgáltatóhoz futnak be. A hosszú hétvégéken a belföldi wellness szállodákból, külföldrõl Ausztriából, Szlovákiából és Horvátországból, illetve Romániából és Szlovéniából érkezik a legtöbb hívás. Az európai nagyvárosok közül a hosszú hétvégéken Rómából és Barcelonából kérnek segítséget magyarországi ügyfeleink” - összegzi a tapasztalatokat Kalmár László, a Europ Assistance Magyarországért is felelõs régiós vezetõje. Ezekben az adatokban szerepelnek az egészségügyi problémák miatti hívások, és a gépjármû meghibásodása miatti segítségnyújtások is – teszi hozzá Kalmár László.

Mivel ilyenkor sokan kirándulnak, az egészségügyi problémák közül a leggyakrabban a túrák során történt kisebb testrész-sérülések, megfázások, a gyermek hirtelen megbetegedése miatti hívások a leggyakoribbak. Az assistance szolgáltató a bejelentést követõen azonnal értesíti a területileg legközelebb található szerzõdéses partnerét, és elindítja a beteg orvosi ellátását, vagy a gépjármû-mentést. Az Europ Assistance Hungary adatai szerint 2018 elsõ háromnegyed évében az utasbiztosításokhoz kapcsolódó assistance szolgáltatás keretében több mint 83 ezer esetben sietett a bajbajutottak segítségére az EA.

A hazai lakosság utazási kedve és lehetõségei az utóbbi négy évben folyamatosan növekszik. 2017-ben a hazai lakosság belföldre is, és külföldre is többet utazott, 2017-ben 57 millió napot töltött külföldön – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványában. Az utazások számának növekedése együtt járt az utazási kiadások bõvülésével is. A hazai vendéglátásban is kedvezõ folyamatok mutatkoznak: országosan több mint 200 ezer szobát kínálnak a hazai szálláshely-szolgáltatók, amelyek 2017-es árbevétele 7 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest.

A hazai lakosság 2017-ben 20 millió alkalommal utazott külföldre, az egynapos utak száma 8,1, a több naposoké 6,3 százalékkal növekedett. A több napos utazások 83 százaléka, 6,3 millió alkalom szabadidõs célú volt, ami 7,6 százalékos bõvülés. A több napos kiutazásokon belül csökken a kint töltött napok száma: 2010-ben 11,1 napot, 2017-ben 5,9 napot töltöttek kint a külföldre utazók, az adatok szerint nõtt a “hétvégi típusú” kiutazások száma.