Nem csökkent az ingatlanhitelezési hajlandóság
2018.10.15
Változatlan az ingatlanhitelezési hajlandóság az európai piacokon az elmúlt idõszakban – derül ki a KPMG nemzetközi Ingatlanhitelezési Barométer kutatásából. A 14 európai országára kiterjedõ, ingatlanhitelezési trendeket kutató felmérésben közel 70 banki vezetõt kérdeztek meg az aktuális hitelezési trendekrõl és a várható jövõrõl.

A KPMG nemzetközi Ingatlanhitelezési Barométere (Property Lending Barometer) kilencedik alkalommal ad betekintést az európai ingatlanfinanszírozási trendekbe. A korábbi felmérésekhez hasonlóan az idei jelentés fókuszában is a bankok ingatlanfinanszírozási hajlandósága és várakozásaik, valamint a hitelezéshez kapcsolódó legfontosabb mutatók állnak.

Az európai gazdaság jól teljesít

„Az európai ingatlanprojektek finanszírozására vonatkozó optimizmus egyik oka a kontinensszerte tapasztalható kedvezõ gazdasági környezetnek tulajdonítható” - mondta el Andrea Sartori, a KPMG közép-kelet-európai ingatlan-tanácsadási csoportjának vezetõje.

"Az érzékelhetõ gazdasági növekedés, valamint az elmúlt években tapasztalt gazdaságot élénkítõ intézkedések várhatóan folytatódnak, bár mérsékeltebb ütemben. A vizsgált országokban az elõrejelzések alapján 2-3%-os GDP-növekedés várható.” – összegezte a trendeket Sartori, illetve hozzátette: „a külsõ kockázatok komoly hatással lehetnek az egyes piacok növekedésére, ilyen külsõ hatás például a Brexit.”

Enyhe visszaesés az elsõ félévben

2018 elsõ felében az európai ingatlanbefektetések volumene 110 milliárd euró volt, mely 17%-kal alacsonyabb, mint 2017 azonos idõszaka. Ugyan ez a legalacsonyabb elsõ féléves tranzakciós volumen 2014 óta, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy több jelentõs tranzakció lezárása az év második felében várható.

Különbségek a közép-kelet-európai és a nyugati piac között

A KPMG idei kutatása azt is vizsgálta, hogy a bankok hitelezését befolyásoló tényezõk hogyan változtak az elmúlt években a jellemzõen érettnek tekintett nyugati és a közép-kelet-európai piacokon.

A több éve végzett Ingatlanhitelezési Barométer felmérések lehetõvé teszik egy historikus trend felrajzolását. A két régiót összehasonlítva már jól látható, hogy a közép-kelet-európai régió országai közelítenek a felmérésben részt vevõ nyugat-európai országokhoz a kamatprémiumok tekintetében.

A bankok eszközosztályokra vonatkozó projektfinanszírozási preferenciái azt mutatják, hogy Nyugat-Európában, például a holland, osztrák vagy az ír piacokon, a bankok elsõ helyen említik a lakóingatlan finanszírozást. Közép-Kelet-Európában, legfõképp Csehországban, Romániában és Szlovákiában, az elõzõ évi felméréshez képest elõrébb lépett az ipari-logisztikai szegmens, szinte utolérve a korábban vezetõ lakó-, illetve irodapiaci szegmenseket.

Magyarországi sajátosságok

“Az ingatlanfinanszírozási barométer - a nevéhez híven – jól jelzi a légkör változásait” – teszi hozzá Dános Pál, a KPMG magyarországi ingatlan-tanácsadási igazgatója. “Magyarországon talán a várható 2019-es ÁFA változásnak köszönhetõen 2,8-pontra csökkent a helyi bankok lakásprojekt preferenciája, miközben a felmérésben maximális 5 pontot kapott az irodapiaci szegmens. Így ebben a mutatóban a magyarországi bankok vezetnek az összes résztvevõ ország elõtt. Miközben a régió átlaga szerint a második helyen a lakófejlesztések, a harmadik helyen az ipari-logisztikai fejlesztések állnak, Magyarországon a kereskedelmi projektek leszorították dobogóról a lakófejlesztéseket – legalább is - a bankok projekthitelezési preferenciája alapján.”