Példaértékû a magyar mezõgazdasági kockázatkezelési rendszer
2018.10.26
Európai szinten is példaértékû az elmúlt években felépített magyar mezõgazdasági kockázatkezelési rendszer – mondta Feldman Zsolt mezõgazdaságért felelõs államtitkár Pozsonyban, a szlovák és cseh agrárminiszter, a lengyel agrárminisztérium miniszterhelyettese, valamint Phil Hogan, az Európai Bizottság mezõgazdasági és vidékfejlesztési biztosának részvételével tegnapi napon lezajlott, mezõgazdasági kockázatkezelésrõl szóló konferencián.

A mezõgazdasági termelés a különbözõ természeti és piaci kockázatoknak leginkább kitett gazdasági szektor, így hatalmas jelentõsége van a kockázatok termelõi szintû és közösségi kezelésének egyaránt. Magyarországon egymással összhangban mûködik és egymást kiegészíti az agrárkár-enyhítési rendszer, a mezõgazdasági biztosítási díjtámogatás és az országos jégkármegelõzõ rendszer, ezek alkotják a magyar kockázatkezelési eszköztár fõbb pilléreit. Ezeket egészítik ki az egyedi termelõi kockázat-megelõzõ pályázati források a Vidékfejlesztési Programban.

A 2012-ben megújítot, kárnemek széles körét kezelõ kárenyhítési rendszernek 74.000 termelõ tagja van, közel 3,7 millió hektár lefedett mezõgazdasági területtel. A termelõi és állami befizetésekbõl évente képzõdõ kárenyhítési alapban az idei évi károk kezelésére közel 26 milliárd forint gyûlhet össze jövõ év elején. A termelõk körében egyre inkább népszerû, legfeljebb 65%-os mezõgazdasági biztosítási díjtámogatást szintén 2012-ben vezette be a kormány, amelynek éves keretösszege 2018-ban 5 milliárd forintra emelkedett. Az EU-ban egyedülálló módon országos lefedettséget biztosító jégkármegelõzõ rendszer a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinációjában 2018 májusában kezdte meg a mûködését. A jövõben a kockázatok további csökkentésére az öntözésfejlesztés és a piaci folyamatokból fakadó áringadozás kezelését segítõ eszközök jelentenek lehetõséget.

Phil Hogan a konferencián megerõsítette, hogy számít Magyarország aktív együttmûködésére a mezõgazdasági kockázatkezelési eszközökre vonatkozó új KAP szabályok kialakításánál.