A vártnál kisebb lehet a kgfb-díjnövekedés
2018.11.05
A csütörtök éjféli határidõig mind a 13 érintett biztosító meghirdette új kgfb-tarifáit az év végi kampányidõszakra, amelyben a forgalomban lévõ gépjármûvek több mint negyede érintett. A Netrisk.hu által elvégzett elõzetes díjszámítások szerint tavalyhoz képest mintegy 8-10 százalékos díjemelkedés várható komoly szórással: egyes szegmensekben a tavalyihoz hasonló díjak várhatók, másutt akár 30 százalékot is meghaladó lesz a növekedés. A január elsejétõl érvényes tarifák már péntek déltõl elérhetõk a piacvezetõ online biztosításközvetítõ oldalán.

Az idei kötelezõkampányban találkozhatnak elsõ ízben az autósok a díjba beépített biztosítási adóval, ezért a korábbi évektõl eltérõen mind a 13 biztosító új tarifát hirdetett. Õk idén mintegy 1,3 millió gépjármû, köztük közel 900 ezer személyautó üzembentartójáért folytatnak versenyt, melynek végére a Netrisk.hu becslése szerint várhatóan mintegy 150 ezer szerzõdést kötnek majd át.

Az elsõ néhány ezer mintán lefuttatott próbaszámítások alapján az új szerzõdések átlagdíja 25-26 ezer forint körül alakulhat majd, ami 8-10 százalékos növekedést jelent a tavalyi hasonló értékhez képest. Ez némileg elmarad a piaci folyamatok által indokolható 10-15 százalékos becsült díjemelési mértéktõl, ami azt mutatja, hogy a kgfb-piacán továbbra is erõs a verseny a piaci szereplõk között.

„Az idei díjtarifák az elõzõ évekhez képest jelentõsebb strukturális változást nem tartalmaznak, ugyanakkor látható, hogy egyes kockázatokat (például a balesetekhez kapcsolódó személyi sérülések növekvõ költségeit) a biztosítók a magasabb díjakkal, és egyre újabb díjszorzókkal kénytelenek fedezni – mutat rá Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezetõ igazgatója. – A nemzetközi forgalomban résztevõ jármûvek mellett így jelentõs többletdíjra számíthatnak a közúti személyszállításban részt vevõ jármûvek, és idén elõször már személyautók esetében is ülésszám szerinti szorzóval számolnak egyes biztosítótársaságok.”

Minden eddiginél jobban megéri az éves díjat egy összegben és elektronikus módon befizetni: akár 25-30 százalékos díjelõny is elérhetõ a negyedéves csekkes befizetés választásához képest. A biztosítók emellett idén is jelentõs együttkötési kedvezménnyel díjazzák, aki a kgfb-vel egy idõben cascót vagy lakásbiztosítási szerzõdést is köt.

A jelenlegi szerzõdések jövõ évi indexdíját a biztosítóknak az évforduló elõtt legalább 50 nappal (év végi szerzõdés esetén tehát legkésõbb november 11-ig) kell eljuttatniuk az ügyfelekhez, akik – váltási szándék esetén - december elsejéig mondhatják fel jelenlegi szerzõdésüket. Számos probléma forrása volt a korábbiakban, ezért ismét fel kell rá hívni a figyelmet: akik díjkedvezmény fejében az elektronikus kapcsolattartást választották, azok nem postai úton, hanem csupán e-mailben várhatják biztosítójuk díjértesítõjét.

A Netrisk.hu oldalain már péntek déltõl elvégezhetõ az összes tarifát hirdetõ biztosító díjainak gyors összehasonlítása csakúgy, mint az ehhez kapcsolódó felmondási és szerzõdéskötési mûveletek. Az év végi kampány fõként azokat az autósokat érinti, akik 2010 elõtt vásárolták jármûvüket. Fontos azonban tudni, hogy a kampány idõszakában nem csupán a január elsejei, hanem az év vége közeledtével fokozatosan a januári, majd a februári évközi évfordulóval rendelkezõ autósok is kalkulálhatják a következõ idõszakra vonatkozó kötelezõdíjaikat.