Az MNB visszavonta a Colombus Global Alapkezelõ engedélyét
2017.04.12
Az MNB visszavonta a Colombus Global Befektetési Alapkezelõ Zrt. befektetési alapkezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét. Az intézkedés oka, hogy a társaság jogszabálysértõ módon nem tudott megfelelni az ellenõrizhetõség követelményének, ennek keretében nem tudott hiteles adatokat szolgáltatni a nettó eszközérték-számítási, befektetési döntéshozatali, kockázatkezelési és likviditáskezelési tevékenységre vonatkozóan, s emellett hiányzott a portfólió-nyilvántartási rendszere is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában visszavonta a Colombus Global Befektetési Alapkezelõ Zrt. (Colombus Global Alapkezelõ) befektetési alapkezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét. 

A Colombus Global Alapkezelõ – a hazai alapkezelési gyakorlattól jelentõsen eltérõ – tevékenysége kizárólag harmadik országbeli (British Virgin Islands) nem saját kibocsátású alapokkal kapcsolatos befektetési alapkezelési tevékenységre terjedt ki. Ezen túlmenõen az alapkezelõ sem hazai, sem az Európai Unió (EU) más tagállamban, sem pedig harmadik országban bejegyzett saját kibocsátású alap kapcsán nem végzett befektetési alapkezelési tevékenységet.

A jegybank 2016. augusztus 24-tõl korlátozott terjedelmû átfogó vizsgálatot folytatott a Colombus Global Alapkezelõnél, amely elsõsorban arra irányult, hogy az alapkezelõ tevékenysége során teljesíti-e a kollektív befektetési formákról és kezelõikrõl szóló törvényben (Kbftv.) elõírt rendelkezéseket, különösen az MNB felügyeleti feladatainak ellátása szempontjából kiemelt jelentõségû ellenõrizhetõség követelményét. 

A vizsgálat megállapította, hogy a Colombus Global Alapkezelõ az általa kezelt részalapok kapcsán a nettó eszközérték-számítás (és eszközértékelés), továbbá az ehhez kapcsolódó befektetési döntéshozatal, illetve kockázatkezelési és likviditáskezelési tevékenység vonatkozásában sem tudott hitelt érdemlõ – s azok jogszabályszerû végzésének ellenõrzését az MNB számára lehetõvé tevõ – adatokat szolgáltatni az MNB részére, ezért az alapkezelõ nem felelt meg a Kbftv. által rögzített ellenõrizhetõség követelményének. A Colombus Global Alapkezelõ emellett nem rendelkezett megbízható, jogszabályszerû elektronikus portfólió-nyilvántartási rendszerrel sem, amely az erre vonatkozó konkrét jogszabályhely sérelmén túl ugyancsak hozzájárult az alapkezelõ által végzett alapkezelési tevékenység ellenõrizhetetlenségéhez.

A vonatkozó magyar jogszabályi elõírások szerint a tevékenységi engedély visszavonását követõen az alapkezelõ által kezelt alapok megszûnési eljárását is meg kell indítani. Tekintettel azonban arra, hogy a Colombus Global Alapkezelõ által kezelt részalapok harmadik országbeli (British Virgin Islands), nem saját kibocsátású alapok, azok további sorsa vonatkozásában a British Virgin Islands-en hatályos jogszabályi rendelkezések bírnak relevanciával.

A Colombus Global Alapkezelõ a tõkepiac egészéhez mérten viszonylag csekély súllyal rendelkezett, figyelemmel arra, hogy az általa kezelt részalapokba tartozó eszközök értéke mintegy 6,6 milliárd forint volt.