Egyre népszerûbbek az utasbiztosítási kiegészítõk
2018.11.13
Egyre népszerûbbek az utasbiztosítási kiegészítõk, amelyek a járatkésések, járattörlésekbõl eredõ károk és költségek fedezésére szolgálnak– írja az Origo.hu

Az elmúlt idõszakban megnövekedett azon utasbiztosítási csomagok iránti érdeklõdés, amelyek az európai, vagy harmadik állambeli légitársaságok három órát meghaladó járatkéséseibõl, vagy járattörlésekbõl eredõ károk és költségek megtérítésére fedezetet nyújthatnak.

A Kovács Réti Szegheõ Ügyvédi Iroda szakértõi szerint azonban fontos tudni azt is, hogy erre vonatkozó kifejezett biztosítás hiányában is kérhetnek kártalanítást az utasok, mégpedig a járatot üzemeltetõ légitársaságtól.

Jelenleg a visszautasított beszállás és légi járatok törlése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás összegét egy európai uniós rendelet szabályozza, beleértve az utasok jogait és a légitársaságok kötelezettségeit. Az Európai Bíróság több ítéletében is kimondta, hogy azon utasok is fenntarthatják kártalanítás iránti követeléseiket a légitársasággal szemben, akiknek a járatának indulása több mint három órát késett, és errõl a tényrõl elõzetes tájékoztatást se kapott.

A kártalanítás összege maximálva van: az utasok minden 1500 kilométeres vagy rövidebb repülõ után 250 eurót, minden 1500 kilométernél hosszabb Európai Unión belüli repülõútra és minden egyéb, 1500 és 3500 kilométer közötti repülõútra 400 eurót, a fentieket meghaladó távolságú repülõútra 600 eurót követelhetnek.

Magyarországon az Innovációs és Technológiai Minisztériumba integrált Európai Fogyasztói Központ oldalán érhetõk el különbözõ segédanyagok, és az igényérvényesítéshez szükséges formanyomtatvány, amely alapján a Központ hatósági eljárást indíthat a légitársasággal szemben.