Várhatóan 80 ezer kgfb szerzõdést mondanak fel
2018.11.30
A szombat éjféli határidõig várhatóan 80 ezer kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) szerzõdést mondanak fel, a vállalati flottaszerzõdéseket nem számítva – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-vel.

Az év végi évfordulós szerzõdések felmondásainak legkésõbb december 1-jén éjfélig igazoltan be is kell érkezniük a biztosítóhoz. A FBAMSZ arra figyelmeztet, hogy bár december 1-je idén munkanap, számos biztosító ügyfélszolgálata nem, vagy csak módosított nyitva tartásban lesz elérhetõ. Emellett szombaton már az összehasonlító alkuszi portálok is csak korlátozásokkal fogadnak majd be ilyen megbízásokat.

A szövetség tájékoztatása szerint az az autós, akinek a jogszabályi feltételeknek megfelelõ felmondása nem érkezik be a törvényi határidõn belül a biztosító céghez, a jelenlegi kötelezõ biztosítását viszi tovább a következõ egy évre megállapított új díjon. Ha ennek ellenére másik szerzõdést köt, az a törvény értelmében érvénytelen lesz.

Kitértek arra: a december 1-jei határidõ a jelenlegi szerzõdés felmondására vonatkozik, új szerzõdés megkötésére december 31-ig van lehetõség. Az új szerzõdés elsõ díjrészletét legkésõbb március 1-jéig kell rendezni, ellenkezõ esetben azt a biztosítóknak a törvény szerint törölniük kell.

A FBAMSZ közleménye szerint a teljes gépjármû-állomány mintegy 26 százaléka vesz részt az év végi kampányban. A kampány elsõ három hetében az érintett autósok 5-6 százaléka mondta fel korábbi szerzõdését, ám a szerzõdésváltások 40 százaléka a tapasztalatok szerint az utolsó hétre várható.

A jelentõs díjkedvezmények miatt ma már tíz autósból 8-9 az egyösszegû éves díjfizetést választja. Egyre általánosabbak a korszerû, elektronikus díjfizetési formák, sárga csekket már csak a szerzõdõk 20-25 százaléka használ a díj befizetésére – közölték.