Újabb látványos bõvülés a lakáshiteleknél
2018.12.05
Megállás nélkül halad a meredek emelkedõn a lakossági hitelpiac a legfrissebb adatok szerint. Az év elsõ tíz hónapjában több mint 383 milliárd forint értékben kötöttek szerzõdést személyi kölcsönökre a bankok, ami éves összevetésben 50 százalékos növekedést jelent, 2016 azonos idõszakához képest 121 százalékos emelkedésnek felel meg. Emellett pörög a lakáshitelpiac is: az idén tíz hónap alatt több mint 720 milliárd forint értékben születtek új lakáshitel-szerzõdések, ez 2017 azonos idõszakához képest 35 százalékos bõvülés, a 2016-os adatokkal összehasonlítva pedig 185 százalékos a többlet. Mind a személyi kölcsönöknél, mind a lakáshiteleknél egyértelmû a kamatkockázatot kiküszöbölõ, fix törlesztõrészletû hitelek térnyerése - derül ki a BankRáció.hu a hivatalos jegybanki statisztikákon és saját adatokon alapuló elemzésébõl.

Mi van a háttérben?

Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértõje az adatokat kommentálva elmondta. “A személyi kölcsönöknél a nagyobb családi beruházások jelentik a fõ célt, például autóvásárlás vagy éppen lakásfelújítás, amely megtérülõ kiadás lehet a lakások felértékelõdése miatt. Az ingatlanpiacon megjelenõ vevõk egyre nagyobb része hitel nélkül már nem is tudna lakáshoz jutni. Jelenleg ugyanis már minden második ingatlant hitelre vásárolnak az emberek.”

Hozzátette, a lakossági hitelpiacon látható masszív bõvülésben többek között a nettó reálbérek emelkedése és az alacsony kamatkörnyezet játszik szerepet. Példaként említette, hogy idén a családi kedvezmények nélküli nettó átlagkereset 215 ezer forint volt, míg 2017-ben és 2016-ban 200 ezer forint alatt volt ez az összeg.

Elsöprõ fölényben a fix konstrukciók

A Bankráció.hu elemzése rámutat arra, hogy a hitelfelvevõk a biztonságos, fix kamatozású konstrukciókat választják, amelyek több évre vagy akár a teljes futamidõre azonos törlesztõrészletet garantálnak. “Ezért kiszámíthatóak és védelmet nyújtanak az esetleges kamatemelkedésbõl adódó törlesztõrészlet-emelkedéssel szemben. Mi is azt tapasztaljuk, hogy a fix törlesztésû konstrukciókat keresik leginkább, legyen szó személyi kölcsönrõl vagy lakáshitelrõl” - emelte ki a BankRáció.hu szakértõje.

Mindez a piaci adatok alapján úgy néz ki, hogy az év elsõ tíz hónapjában a lakáshitelek mindössze hatoda volt változó kamatozású, 83 százalékuk legalább egy évre fix törlesztõrészletet biztosított. 10-bõl 4 új lakáshitelnél pedig legalább 5 évre fixálták a törlesztõrészletet az adósok. A személyi kölcsönöknél pedig 72 százalékos a minimum 1 évig rögzített törlesztéssel folyósított konstrukciók aránya.

Nõ az olló a legdrágább és legolcsóbb ajánlatok közt

Trencsán Erika elmondta azt is, hogy a lakossági hitelpiacon látható jelentõs kereslet fokozott versenyre készteti a bankokat, a különbözõ konstrukciók között jelentõs eltérések lehetnek. “A személyi kölcsönöknél már több százezres, akár milliós eltérések lehetnek a teljes visszafizetendõ összegben, a lakáshiteleknél pedig a hitelösszegtõl függõen már 3-5 millió forintos különbség is elképzelhetõ az egyes banki ajánlatok között.