Rekord mennyiségû friss tõke érkezett az ingatlanalapokba
2018.12.18
Novemberben stagnált a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tõzsdéket illeti, mind a fejlett, mind a fejlõdõ világ tõzsdéin emelkedést tapasztalhattunk, bár az elõbbi esetében ez nem volt különösebben jelentõs. Ehhez képest a BÉT igen jól teljesített, hiszen itt csaknem kétszer akkora volt az emelkedés, mint a fejlõdõ régiót jellemzõ mutatónál. A devizapiacon mind dollárral, mind az euróval szemben erõsödött valamelyest a forint, elõzõhöz képest nagyobb mértékben.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tõkeáramlások eredõje mínusz 15,5 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriákon belül vegyes kép rajzolódik ki, de a lényeg változatlan: a kötvényalapokból 30 milliárd forint távozott, míg az ingatlanalapokba 47 milliárdnyi friss tõke érkezett. A kötvényalapok vagyona év végére már minden bizonnyal 900 milliárd alatt lesz, az ingatlanalapok vagyona pedig ilyen tempó mellett eléri az 1.500 milliárdot. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona nem változott novemberben. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.308 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok vagyona növekedett a hónap során, ami a likviditási alapoknak köszönhetõ, ahová 11,5 milliárdnyi friss tõke érkezett. Ezzel szemben a pénzpiaci alapokból folytatódott a pénzkiáramlás. Összesen 4 milliárnyi tõke áramlott be, a vagyonnövekedés pedig 0,6%-lett.

A kötvényalapokból 30 milliárdnyi tõkét vontak ki a befektetõk. Csak a hazai rövid futamidejû kötvényalapokból 17 milliárdnyi tõke távozott. A rövid kötvényalapokból összeségében 22 milliárd. A szabad futamidejû kötvények esetében is a visszaváltások kerültek többségbe: 5,7 milliárdnyi tõke távozott. A hosszú futamidejû kötvényeknél hol ide, hol oda billen a mérleg nyelve. Ezúttal a visszaváltások kerültek túlsúlyba igaz, mindössze 2,3 milliárddal. Mindennek eredõjeként a kötvényalapok vagyona összességében 2,7%-kal csökkent novemberben.

A vegyes alapoknál csak a dinamikus alkategória esetében érkezett friss tõke, összességében pedig 15,6 milliárd lett a tõkekiáramlás. A dinamikus vegyes alapokba 1 milliárdnyi tõke érkezett az elmúlt hónapban, míg a kiegyensúlyozott és óvatos alapok esetében tõkekiáramlást figyelhettünk meg. Elõbbi esetében 2,7; utóbbi esetében 13,8 milliárd a visszaváltási többlet. A hozamok és a tõkekiáramlás eredõjeként a vagyon nagysága végül csak 1%-kal csökkent.

A részvényalapokba mindössze 0,6 milliárdnyi tõke érkezett, de a hozamok kedvezõen alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 2,9%-kal növekedni tudott.

A tõkevédett alapok vagyona tovább zsugorodott. Itt lassan arról beszélhetünk, hogy a kategória vagyona 100 milliárd alá kerül. A csökkenés mértéke százalékban kifejezve a hónap során 2% volt. A tõkekivonás 2,4 milliárd forint volt, ami gyakorlatilag megegyezik a vagyoncsökkenés mértékével.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban 20,1 milliárdnyi tõke távozott. A hozamok nem tudták korrigálni a visszaváltásokból adódó csökkenést, sõt némileg növelték is azt, így a vagyon nagysága 2,6%-kal csökkent. Ismét helycsere történt a 2. és a 3. helyezett között. Ezúttal az abszolút hozamú alapok csúsztak le a dobogó harmadik fokára, ami a vagyon nagyságát illeti. Mivel jelenleg mindkét kategória vagyona csökkenõ trendet mutat, így nyitott a kérdés, hogy év végén melyik fog az ingatlanalapok mögött a második helyen végezni. A vegyes alapok vagyona még éppen, hogy 1.000 milliárd fölött van, de az abszolút hozamú alapok vagyona már 10 milliárddal a határ alatt helyezkedik el.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban az értékesítéseket 4,1 milliárd forinttal haladták meg az visszaváltások. Mivel a hozamok ezúttal sem tudtak segíteni, így a vagyonváltozás összeségében mínusz 2,7% lett.

Az ingatlanalapokba ebben a hónapban 47,3 milliárdnyi friss tõke érkezett, ami rekordnak számít az idei évben. Utoljára ennél magasabb értéket 2017 márciusában láthattunk. (Akkor 50,5 milliárd tõke érkezett.) A beáramló tõkéhez hozam is kapcsolódott, így összességében 3,6%-kal nõtt a kategória vagyona a hónap során. Egy kérdés maradt: Eléri-e a nyilvános ingatlanalapok vagyon évvégére az 1.500 milliárdos határt? Ilyen tempó mellett erre minden esély adott.

Az árupiaci alapoknál 1,7 milliárdos tõkebeáramlást láthattunk a hónap során, azonban a hozamok igen kedvezõtlenül alakultak. Mindennek eredõjeként a vagyonvesztés 8,6%-ot mutat.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban tõkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok is kedvezõen alakultak, így a vagyon nagysága 3,7%-kal növekedett.