A karácsonyi tûzkárokra fedezetet nyújt a megfelelõ lakásbiztosítás
2018.12.19
Az év végi ünnepek során legtöbbször a karácsonyfán elhelyezett csillagszórók, a rossz minõségû égõsorok és az adventi koszorúk okoznak tüzet. Évente több ezer tûzeset van karácsonykor, egy lakástûz pedig pillanatok alatt több millió forintos kárt okozhat. Az OVB Magyarország újra felhívja a figyelmet a lakásbiztosítás fontosságára, különösen az ünnepi idõszakban. A tûz- és elemi károk kockázata benne van minden hazai alapbiztosításban, és mielõtt azt gondolnánk, hogy ez természetes, tudni kell, hogy az EU más országaiban vagy akár Amerikában nem biztos, hogy mindez része az alap lakásbiztosításoknak.

Egy felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú percek alatt nagy tüzet okozhat. Az égõ gyertya közelében lévõ függönyön, a kiszáradt fenyõn, az asztalterítõn pillanatok alatt továbbterjednek a lángok, és a környezõ bútor is meggyullad. Ezért az adventi gyertyákat, mécseseket egy percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni.

A saját készítésû adventi koszorúk esetében mindenképpen tartsuk szem elõtt, hogy a legtöbb alapanyag, így az alapként szolgáló szalmakoszorú, a díszítõ textíliák és papírok, a fenyõágak gyertya közelében könnyen lángra lobbanhatnak. Az elhelyezésnél ügyeljünk arra, hogy a gyertyákat, illatmécseseket, az adventi koszorúkat és az asztaldíszeket ne tegyük közvetlenül a terítõre, hanem helyezzünk alá hõálló, nem éghetõ alátétet, ami megakadályozza a tûz továbbterjedését. A gyertya felett szintén nem lehet éghetõ anyag, például függöny. 

Gondoljunk arra is, hogy nyitott ablaknál a huzat a láng fölé fújhatja a textíliát, a szál gyertyákat pedig könnyen feldöntheti. A kanóc ne legyen hosszabb egy centiméternél, mert ilyenkor kisebb a láng magassága. Soha ne hagyjuk teljesen leégni a gyertyát, ne várjuk meg, amíg az összes viasz elfogy, mivel az átforrósodott mécsestartó is tüzet okozhat.

Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, éjszakára vagy hosszabb távollét idejére se hagyja bekapcsolva, ezzel is megelõzve egy esetleges elektromos tûz kialakulását. Karácsonyi lámpafüzér vásárlásánál keressük meg a terméken a minõségbiztosítás jeleit. Amelyiken szerepel a „CE” jel, az megfelel az Európai Unió minõségbiztosítási követelményeinek.