Idén már háromszázötven lakástûz volt, tizenegy halálos
2019.01.15
Még csak két hét telt el az évbõl, mégis már háromszázötven lakástûzhöz riasztották a tûzoltókat. Télen naponta átlagosan harminc lakástûz keletkezik, aminek az oka az, hogy a hideg idõben sokkal többet tartózkodunk otthon, gyakrabban fõzünk, és folyamatosan fûtünk - figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság.

Az év elsõ két hetében már huszonhatan sérültek meg lakástûzben, tizenegy emberen pedig már nem lehetett segíteni. A legtöbb lakástûznél egy-két négyzetméteren pusztítanak a lángok, de naponta három-négy otthon teljesen megsemmisül a tûz miatt. Mind a sérülések, mind pedig a lakástüzek megelõzhetõek néhány egyszerû szabály betartásával:

  • A közhiedelemmel ellentétben a sérüléseket, illetve a tragédiákat a legritkább esetben okozzák közvetlenül a lángok. A lakástüzek többségénél a mérgezõ füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. Mindez megelõzhetõ lenne, egy jó minõségû füstérzékelõ pár ezer forintba kerül, és tíz évig mûködik. Az eszköz 85 decibeles hangerõvel jelzi a tüzet még annak kezdeti stádiumában, amikor még könnyen meg lehet fékezni. 
  • A statisztikák szerint lakástüzekben többnyire egyedül élõ idõs emberek veszítik életüket, például úgy, hogy elalszanak fõzés, vagy dohányzás közben. Olyan mértékû füstmérgezést szenvednek, ami az életükbe kerül. A szépkorú, egyedül élõ hozzátartozók számára ideális ajándék lehet egy füstérzékelõ, hiszen az hangos sípolásával a legmélyebben alvó embert is felébreszti. 
  • Évente csaknem négyszáz lakástûz keletkezik amiatt, mert a tûzhelyen, vagy a sütõben felejtik az ételt. Érdemes fõzés közben ébresztést beállítani, így biztosan nem feledkezik meg a készülõ ételrõl. 
  • Egy normál füstérzékelõ a konyhában készülõ étel párájától is beindulhat, ezért fürdõszobába és konyhába kombinált hõ- és füstérzékelõt célszerû telepíteni
  • Még mindig sokan vesztik életüket a dohányzás miatt keletkezõ tûzben. Még ha lakásban gyújt is rá valaki, semmiképpen ne ágyban tegye, ezzel csökken az esélye annak, hogy elõbb alszik el, mint a cigaretta. 
  • Sok tûz keletkezik elektromos zárlat miatt. Otthonunk elektromos rendszerét mindig szakember telepítse és ellenõrizze, a házilagos megoldások fokozott kockázatot jelentenek. Azokat a kisgépeket ­– hajvasaló, hajszárító, kávéfõzõ, mobiltöltõ –, amelyeknek nem kell egész nap feszültség alatt lenniük, ne tartsuk áram alatt, ezzel a környezetünkért is teszünk. Sérült vezetéket, hibás hosszabbítót, elosztót soha nem szabad használni!