Kevesen tudják, mi mindenre nyújt fedezetet egy lakásbiztosítás
2019.01.18
A magyar lakóingatlanok megközelítõleg 73 százaléka biztosított, mely európai szinten is kiemelkedõen magas arány. A több mint 10 ezer fõ megkérdezésével végzett felmérésbõl, amelyet az egyik legnagyobb biztosítótársaság készített, ugyanakkor az is kiderül, hogy az ügyfelek csaknem fele nem ismeri pontosan, mire nyújt fedezetet a biztosítása - hangzott el az M1 híradóban.

Az ügyfelek többsége tisztában van, mire nyújt fedezetet a lakásbiztosítási szerzõdése, de 44 százalékuk azt jelölte meg, hogy nem ismeri, mit tartalmaz pontosan a biztosítása – mondta Szurgyi Nándor, az Aegon Magyarország lakásbiztosítási üzletágának igazgatója az M1 híradóban. Hozzátette, ez alatt nem azt kell érteni, hogy semmit nem tudnak a szerzõdésrõl, mert a közvélekedésben van egy kép arról, hogy mit takar egy lakásbiztosítás.

Az alap biztosítási csomagok elsõsorban a katasztrófakárokra terjednek ki, ehhez kapcsolhatunk különféle kiegészítõ termékeket, például gépjármû- vagy balesetbiztosításokat. Ezekben a szerzõdésekben az épület, illetve ingóság van biztosítva, valamint tûz- és viharkárokra, elemi károkra, csõtörésre, üvegtörésre és a betöréses lopások okozta károkra terjed ki a biztosítás – sorolta Szurgyi Nándor. Megjegyezte, ezek a leginkább ismertek, amelyekkel általában tisztában vannak az emberek is.

Ma már egy lakásbiztosítás sokkal több

Közölte, ma már azonban egy lakásbiztosítás sokkal több, sokkal inkább egy olyan csomagbiztosítás, amelyben 30-40-féle egyéb szolgáltatást lehet megvásárolni. Elmondta, ezek azok a szolgáltatások, amelyeket már sokan nem ismernek, és nem tudják, hogy mit tartalmaznak.

Szerzõdéskötéskor meg kell adnunk azt az összeget, amely egy természeti kár esetén fedezné az ingatlanunk újjáépítési költségeit. A biztosító ezt az összeget figyelembe véve fizeti ki az esetleges kárköltséget. A fedezet mindig az újjáépítési értékre vonatkozik, nem pedig a forgalmi értékre – hangsúlyozta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetõje. Hozzátette, a biztosító azt ajánlja meg a tulajdonosnak, hogy az okozott károk után az eredeti állapotok helyreállítása mibe kerül.

Az ingóságokra is köthetõ biztosítás

A lakásban található ingóságokra is köthetõ biztosítás, amit általában az egyszerûbb csomagok nem tartalmaznak. Szerzõdéskötéskor minden egyes berendezési tárgy, mûszaki cikk esetén azt az értéket kell megadni, ami fedezné egy új tárgy árát. Alaposan számba kell venni, hogy mik azok a tételek, amiket az adott lakásban vagy házban tárolunk – tájékoztatott Marschalek Péter, a Biztosítás.hu ügyvezetõ igazgatója. Mint mondta, a kissé hosszas fejszámolás után szinte el sem hiszi az ember, hogy mennyi érték van egy lakásban. Kiemelte, mindent új értéken kell számolni, még az ötéves tévét is, mivel a biztosító újérték-biztosítást köt, így az ügyfél egy új tévét vásárolhat, ha azt adott esetben ellopják.

A társasházaknál két mód van a kárrendezésre

A társasház közös biztosítása fedezheti az egyes ingatlanokban történt károkat. Ha nincs ilyen szerzõdés, akkor a saját biztosítással rendelkezõ lakások arányosan részesülnek a kárrendezésben.

Egy feltételezett közös kár, például egy lépcsõházi üvegkár esetében kétféle módon történhet a kárrendezés – jelentette ki Szurgyi Nándor. Amennyiben a társasháznak van közös biztosítása, akkor a biztosító a teljes üvegszámla értékét fogja kifizetni. Abban az esetben pedig, ha nincs közös biztosítás, a biztosítók megszámolják, hogy az adott lépcsõházban hány lakónak van biztosítása, és olyan arányban térítik meg a kárt, ahány százalékban biztosítva volt az adott épület – magyarázta.

A biztosítók minden évben indexálják szerzõdéseiket

Szerzõdéseket újrakötni, felülvizsgálni a biztosítás évfordulójakor lehet. Az online összehasonlító oldalak segítségével a biztosítóváltás is egyszerû. A piaci verseny miatt az elõzõ szerzõdés tarifáihoz képest kedvezõbb díjak is elérhetõk. Lambert Gábor elmondta, a biztosítók minden évben indexálják szerzõdéseiket. Ilyenkor kiküldenek egy levelet, hogy körülbelül a KSH statisztikái és észrevételei alapján, hogyan változtak az elmúlt évben a kondíciók, és ehhez ajánlják meg a biztosítási fedezet és a díjak módosítását is.

Felhívta a figyelmet, hogy ilyenkor érdemes átgondolni, elegendõ-e ez, vagy, ha az elmúlt évben volt egy nagyobb beruházás vagy átalakítás a lakásban – ami miatt már érdemes újrakötni a szerzõdést –, akkor fel kell venni a kapcsolatot a biztosítóval, esetleg újra körül lehet nézni a piacon.

A biztosítási szektorban a szakértõk szerint az idei év legfontosabb célkitûzése az ügyvitel, a kárrendezés és ügyfélkezelés egyszerûsítése lesz.