Hanák Gábor a Nemzetközi Aktuárius Szervezet (IAA) élén
2019.02.05
Hanák Gábor, a KPMG aktuárius igazgatója tölti be idén a Nemzetközi Aktuárius Szervezet (IAA) elnöki posztját – írja a Portfolió.hu.

Az International Actuarial Associaton (IAA) egy olyan nemzetközi szervezet, amelynek az egyes országok nemzeti aktuárius szövetségei a tagjai. Magyarországon ezt Magyar Aktuárius Társaságnak hívják, 200-250 magánszemély tagot számlál, ebbõl mintegy 80 minõsített aktuáriusként dolgozik. Idén a KPMG Magyarország aktuárius igazgatói pozíciója mellett Hanák Gábor tölti be az aktuárius világszervezet, az IAA elnöki posztját is. 

Az idei legnagyobb feladatot a biztosítási szerzõdésekre vonatkozó nemzetközi számviteli szabvánnyal kapcsolatos feladatok jelentik. A biztosítási szerzõdésekre vonatkozó szabványt 2022-tõl kell alkalmazni IFRS 17 néven. A szabvány számos olyan problémát felvet, amelyek üzleti érdekeket is érintenek. Az aktuáriusi szakmát a technikai részletek megalapozottsága foglalkoztatja, az IAA ezzel kapcsolatban számos területen folytat munkát, jelentet meg anyagokat, küld észrevételeket a szabványalkotó testületnek.

Az IAA új témaként elkezdett foglalkozni a klímaváltozás által gerjesztett kockázatok vizsgálatával, azoknak a biztosítókra, nyugdíjpénztárakra, bankokra gyakorolt hatásainak a vizsgálatával is. Ez a témakör sokakat foglalkoztat. Témáink között van a kiberbiztonság kérdése, a modern informatikai rendszerek kockázatai, ezek biztosítással való csökkentésének lehetõségei is. A mesterséges intelligencia és a nagy adatállományokra alapuló modern technológiák szakmai vizsgálata is fontos témánk. Munkánk során együttmûködünk az OECD biztosítással és nyugdíjrendszerrel foglalkozó bizottságával is, amelyekbe a kormányzatok delegálnak képviselõket.

Ma már több országban, így hazánkban is tetten érhetõ a várható élettartam és a halandóság javulásának megtorpanása. Az USA-ban bizonyos szegmensekben már romlottak is a statisztikák, ennek számos oka lehet, például a gondatlanabb életmód, az elhízás stb. Szakértõink azt valószínûsítik, hogy a klímaváltozásnak is hatása van erre a folyamatra. Az elöregedés ezzel együtt is folytatódik, ezt minden fejlettebb országban érzékelik, és fõleg a nyugdíjterhek vonatozásában próbálják kezelni a kihívásokat a kormányok, más szervezetek. Magyarországon megszületett néhány döntés a probléma kezelésére, például a nyugdíjkorhatár növelése, de nem hiszem, hogy ez önmagában elégséges lesz a probléma megoldására.