Újfajta biztosítások a piacon – állami támogatással!
2012.01.10
A január 1-jén életbe lépett új szabályozás az agrárkárok enyhítésébe bevonta az üzleti biztosítókat, méghozzá állami támogatással – írja a privátbankár.

2010-ben az idõjárás miatt az agráriumnak közel 150 milliárd forintos kára keletkezett, míg tavaly, óvatos becslések szerint is, csak a belvizek miatti kár elérte a 100 milliárd forintos határt. A gazdák kiszolgáltatottságát növelte, hogy jó néhány kárfajtára egyszerûen nem lehetett biztosítást kötni - így egyetlen fogódzónak maradt a Kárenyhítési Alap, amely rendre kimerült az év vége elõtt, így sokan nem jutottak pénzhez.

Január 1-jétõl új szabályozás lépett életbe: a kárenyhítési rendszer mostantól két pilléren nyugszik. A termelõi befizetésekbõl összegyûlt összeget, amely a tervek szerint eléri a 4,1 milliárd forintot, az állam a központi költségvetésbõl ugyanannyival kiegészíti. Az új rendszerben viszont csak azok a termelõk kaphatnak teljes összegû kártérítést, akik a tevékenységük legalább 50 %-ára biztosítási szerzõdést kötnek egy üzleti biztosítóval, míg a biztosítási szerzõdéssel nem rendelkezõk a kárenyhítõ juttatás 50%-ára számíthatnak.

Hogy az agrárium még inkább felkeltse a biztosítási szektor érdeklõdését, az állam - uniós forrásokat is felhasználva - 65%-os támogatást ad a gazdáknak a biztosítás megkötéséhez. Ilyen költségszinten már könnyebben egymásra találnak a termelõk és a biztosítók.

Schmidt Ákos, a Riskonline ügyvezetõ igazgatója a privátbankár kérdésére elmondta, hogy a szabályozás azért jelent áttörést, mert eddig például aszály- és belvízkárokra nem is lehetett biztosítást kötni, az állami támogatás mellett azonban a biztosítók már hajlandóak ezekre az esetekre is termékeket kidolgozni. Továbbá eddig ugyan lehetett szõlõre illetve gyümölcsös ültetvényekre biztosítást kötni, de nagyon drágán, az állami támogatással viszont elérhetõvé válnak ezek a termékek is.

Schmidt szerint a törvény garancia lehet egy hosszú távon fenntartható tõkeerõs agrár kárenyhítési alap mûködtetéséhez, ami pár év múlva az üzleti biztosítókkal együttmûködve, akár a költségvetéstõl függetlenül is képes lesz a feladat ellátására, akár extrém idõjárási körülmények között is.

Növénybiztosítást három biztosítónál lehet kötni: a Generalinál, a Groupama Garanciánál és az Allianznál.