Mostantól automatikusan vehetõ igénybe az adókedvezmény
2019.02.11
Magyarország a legnagyobb adócsökkentõ az Európai Unióban, és néhány éven belül szeretnénk elérni azt is, hogy a magyar legyen a legegyszerûbb, a legkevesebb adminisztrációt és a vállalkozásokat legjobban kiszolgáló adórendszer - mondta az MTI-nek Izer Norbert.

Már az idén egyre közelebb kerülünk ehhez a célhoz, hiszen azon túl, hogy öt adófajtával kevesebb lett, mostantól az adóhivatal értesíti a vállalkozásokat arról, hogy mely munkavállalói után vehetnek igénybe havonta több mint 31 ezer forint adókedvezményt - emelte ki.

Az érintett vállalkozások hétfõn kapják meg az elsõ olyan igazolásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), amelyek részletezik, hogy pontosan mely munkavállalók után vehetõ igénybe a havi 31 290 forint adókedvezmény - közölte.

Az államtitkár felidézte, hogy a munkaerõpiacra lépõk kedvezményét a vállalkozók minden olyan munkavállaló után igénybe vehetik, akinek az elmúlt 9 hónapban legalább 6 hónapig nem volt munkájuk. A kedvezmény két évig teljes munkáltatói adómentességet biztosít a minimálbér összegéig. Azaz munkáltatónak nem kell se szociális hozzájárulási adót, sem szakképzési hozzájárulást fizetnie a pályakezdõk, a tartós munkanélküliek, és az anyasági ellátás után visszatérõk után. A munkaerõpiacra lépõk után még a foglalkoztatás harmadik évében is jár a kedvezmény, akkor a szociális hozzájárulási adó 50 százalékát kell csak megfizetni.

Izer Norbert elmondta, hogy a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében a jogalkotás során gyakorlatilag épp a visszájára fordították az igénybevétel menetét. Eddig a cégeknek kellett igazolni a kedvezményre való jogosultságot, például anyasági ellátás után visszatérõk esetében a kismamának kellett beszereznie az igazolást.

Idéntõl viszont a NAV az újonnan bejelentett munkavállalók esetében automatikusan vizsgálja a kedvezményre jogosultságot. A vállalkozásoknak nincs is teendõjük - szögezte le Izer Norbert. A NAV ugyanis a nyilvántartásában szereplõ adatok alapján automatikusan megküldi az érintetteknek elektronikus úton az igazolást, amelynek birtokában érvényesíthetõ a munkaerõpiacra lépõ dolgozója után a kedvezményt - részletezte.

A korábbi munkahelyükre visszatérõ kismamákat foglalkoztató vállalkozások is jogosultak a kedvezményre - húzta alá az államtitkár. Hozzátette, hogy a kedvezmény igénybevétele ebben az esetben is rendkívül egyszerû, az igazolást a havonta benyújtandó járulékbevallásban kell kérnie a munkáltatónak.