A horvátok eladnák az állami biztosítót
2012.01.10
Az új horvát pénzügyminiszter két újabb állami vállalat, a postabank (HPB) és a Croatia Osiguranje (CO) biztosító privatizációjával növelné a költségvetési bevételeket az idén – tájékoztatott az MTI.

Tavaly jelentõsebb privatizáció nem történt Horvátországban, 2010-ben a horvát hajógyárak - máig nem lezárt - privatizációjára került sor, és az idén le kellene zárulnia a Dalmacijavino boripari vállalkozás magánosításának is.

A Fitch Ratings a horvát EU-csatlakozásról összeállított tanulmányában a kockázatok között \"jelentõs aggodalomforrásként\" emeli ki a közfinanszírozás állapotát. A hitelminõsítõ rámutat, hogy a GDP-arányos államadósság-ráta 2010 végén 42 százalék volt - az autópálya-építési alap adósságaival és a kormánygaranciákkal együtt elérte az 59 százalékot -, vagyis meredeken emelkedett a 2008 végén mért 29 százalékról.

A Fitch Ratings alapeseti forgatókönyve az, hogy a horvát államháztartási hiány 2012-tõl kezd csökkenni. Ezt az elõrejelzést a cég arra a feltételezésre alapozza, hogy az idén elindul az államháztartási konszolidáció, 2014-re a költségvetés egyensúlyba kerül, 2015-ben pedig kis többlettel zárul. Ehhez a forgatókönyvhöz azonban a Fitch londoni elemzõi 2011-2015 között évi átlagban 2,5 százalékos gazdasági növekedést, 3 százalékos inflációt és jórészt stabil kuna-euró árfolyamot feltételeznek.

Az elemzés kiemeli ugyanakkor, hogy a 2010-zel zárult öt év során a horvát gazdaság éves átlagban csupán 1 százalékos növekedést produkált, 2009-ben 6 százalékkal, tavaly további 1,2 százalékkal esett vissza a GDP.