Mezõgazdasági biztosítások: érdemes már most készülni a kiszámíthatatlan tavaszra
2019.02.21
Érdemes már most biztosítással készülni a mezõgazdasági károkra – hívja fel a gazdák figyelmét az OVB Magyarország. A pénzügyi tanácsadó cég egyúttal emlékeztet, hogy akár 65% díjtámogatásban is részesülhetnek azok a gazdálkodók, akik még idõben élnek ezzel a lehetõséggel.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tavaszi hónapokban idén is a kiszámíthatatlan idõjárás lesz jellemzõ, a jégesõk, viharok sok gondot okozhatnak majd a mezõgazdaságból élõknek. A hazai biztosítók csak 2017-ben több mint hétezer bejelentést regisztráltak, a különbözõ növénykárokra kifizetett összeg pedig megközelítette a 10 milliárd forintot. 

Egy korábbi törvényi szabályozásnak köszönhetõen maximum 65%-os támogatásban részesül az a mezõgazdasági termelõ, aki él a május 31-ig megköthetõ díjtámogatott mezõgazdasági biztosítás lehetõségével. Ráadásul idén több csomag is bõvült, valamint 2018-tól a támogatási keretösszeg 5 milliárd forintra nõtt. Az OVB Vermögensberatung Kft. véleménye szerint tovább bõvülhet hazánkban a biztosítással védett termõterületek aránya, hiszen a rendszernek köszönhetõen azok is megvédhetik terményeiket, akik korábban ezt nem engedhették meg maguknak. Ez azért is fontos, mert egy-egy természeti kár akár 30-50%-os terméshozam veszteséget is okozhat. Magyarországon évente több mint 100 milliárd forintos kár éri a mezõgazdaságot, érdemes tehát már jó elõre biztosítást kötni a termésre.

A korábbiakhoz képest idén több csomag is bõvült különbözõ növénykultúrákkal. Az „A” típusú mezõgazdasági biztosítás többek között árpára, búzára, rozsra, napraforgóra, kukoricára, káposztarepcére, dióra, szilvára, almára, körtére, szõlõre köthetõ jégesõ, tûz, vihar, aszály, felhõszakadás, árvíz, téli, tavaszi és õszi fagyok okozta károkra. A második, „B” csomag esetében az eddigi öt helyett szintén a fenti kilenc kockázat bármelyikére köthetõ biztosítás például dinnyére, málnára, babra, borsóra, céklára, birsre, barackra, szamócára vagy cseresznyére. A harmadik, „C” típusú biztosítás ugyancsak jégesõ, aszály, árvíz, téli, tavaszi és õszi fagyok, felhõszakadás, vihar és tûzkár ellen köthetõ egyebek mellett földimogyoróra, mákra, retekre, lucernára és egyéb növénykultúrákra.

Az OVB Magyarország szakemberei azt tanácsolják, hogy ha bekövetkezne a baj, akkor a kárt az arról való tudomásszerzést követõen két napon belül írásban jelentsük is be a biztosítónak.

Habár a díjtámogatott biztosítás nem terjed ki rájuk, a mezõgazdasági területeken kívül az ott tartott jószágokról is érdemes biztosítással gondoskodni, illetve biztosíthatóak még a tevékenységhez kapcsolódó épületek, berendezések, raktáron lévõ termények, valamint a mezõgazdasági gépek is.