Új rendelet jelent meg a unit-linked biztosításokra vonatkozóan
2019.04.01
Új pénzügyminisztériumi rendelet jelent meg a befektetési egységhez kötött életbiztosításokkal kapcsolatban a Magyar Közlönyben. Ennek értelmében július 1-jétõl új elõírások vonatkoznak a biztosítók tájékoztatási kötelezettségére.

A 2/2019. (III. 28.) PM rendelet többek között az alábbiakat írja elõ a biztosítóknak 2019. július 1-jétõl. A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások esetén a biztosító a szerzõdõ részére évente legalább egy alkalommal – azonos naptári napra vonatkoztatva – díjmentesen, az ügyféllel kötött megállapodása szerinti tartós adathordozón tájékoztatást nyújt

  • a biztosítási szerzõdés számlájának helyzetérõl,
  • a biztosítási szerzõdésre beérkezett biztosítási díjakról,
  • a biztosítási szerzõdéssel kapcsolatos költségekrõl,
  • a szerzõdõ által a biztosítási szerzõdés keretében igénybe vett szolgáltatások és maradékjogok értékérõl,
  • az eszközalapok között a szerzõdõ utasítására végrehajtott átcsoportosítás idõpontjáról és arányáról,
  • a befektetési egységek árfolyamáról,
  • a biztosítási szerzõdés szolgáltatási értékérõl (értékeirõl) és visszavásárlási értékérõl; abban az esetben, ha a szerzõdés többlethozam-visszatérítést is tartalmaz, ennek értékérõl,
  • a szerzõdõ kérelmére nyújtott tájékoztatási lehetõségrõl,
  • a szerzõdõ által választott, a szerzõdéshez kapcsolódó eszközalapok nevérõl,
  • a nyilvános tájékoztatások elérhetõségérõl és
  • a szerzõdõ biztosításközvetítõjének nevérõl és elérhetõségérõl, vagy a biztosító azon egységének megnevezésérõl és elérhetõségérõl, amelytõl a szerzõdõ a biztosítási szerzõdésével kapcsolatban részletes tájékoztatást kaphat.

A biztosítási szerzõdés megszûnése esetén a biztosító a szerzõdés megkötésétõl vagy utolsó tájékoztatás idõpontjától a megszûnés idõpontjáig terjedõ idõszakra – a biztosítási szerzõdés megszûnését követõ 15 napon belül – a fenti tartalmú tájékoztatást nyújt a szerzõdõ részére. Ha a biztosítási szerzõdés a díjfizetési kötelezettség elmulasztásának következtében szûnik meg, a biztosító az e bekezdés szerinti tájékoztatást a Polgári Törvénykönyvrõl szóló 2013. évi V. törvény 6:449. § (1) bekezdése szerinti póthatáridõ leteltét követõ 15 napon belül küldi meg a szerzõdõnek. Ha a biztosítási szerzõdésben a szerzõdõ fél és a biztosított ugyanaz a személy és a biztosítási szerzõdés e személy halála miatt szûnik meg, a tájékoztatást a biztosító a kedvezményezettnek küldi meg, a kedvezményezett személyének igazolását követõ 15 napon belül.

 

A rendszeres tájékoztatáson kívül a szerzõdõ írásban vagy egyéb azonosításra alkalmas módon benyújtott kérelmére a biztosító 15 napon belül, a fenti részletezettséggel, az ügyféllel kötött megállapodása szerinti formában tájékoztatja a szerzõdõt. A biztosító ezért a szolgáltatásért külön költséget számolhat fel. 

A biztosító a számla helyzetét úgy részletezi, hogy a befektetési egységek számát eszközalaponként külön feltünteti, és a befektetési egységek értékét a legutolsó rendelkezésre álló nap árfolyamai, valamint egyéb véglegesített adatai alapján mutatja be. A biztosítási díjak ismertetésekor a biztosító elkülönítve mutatja ki a beérkezett rendszeres és eseti díjakat, valamint ezek beérkezési és befektetési dátumát. A biztosító a biztosítási szerzõdést terhelõ valamennyi, elõjegyzett vagy ténylegesen érvényesített költséget, illetve levonást jogcímenként részletezve mutatja be. A biztosítási szerzõdés alapján a biztosító által teljesített kifizetéseket a tájékoztatásban a biztosító jogcímenként részletezve tünteti fel. A kifizetések értéke mellett a biztosító kimutatja a kifizetés teljesítése során levont költségeket.

A biztosító minden munkanapon nyilvános tájékoztatást ad a befektetési egységekhez kötött életbiztosításaihoz kapcsolódó befektetési egységek árfolyamáról és az eszközalapok nettó eszközértékérõl

  • a biztosító internetes honlapján napi frissítéssel történõ megjelentetéssel,
  • a biztosító telefonszámán munkaidõben elérhetõ információszolgáltatással és
  • a biztosító ügyfélszolgálati irodáiban, munkaidõben elérhetõ információszolgáltatással.

 

A biztosító eszközalapjainak összetételét a befektetési formák (részvény, kötvény, készpénz, egyéb) arányaiban a fenti tájékoztatási formák mindegyikén havi frissítéssel ismerteti.

E rendelet szerinti tájékoztatási követelményeket a 2019. július 1-jét megelõzõen megkötött szerzõdések esetében a 2019. június 30. napját követõ tájékoztatásokra kell alkalmazni.