Lényegi változások a Központi Hitelinformációs Rendszerben
2012.01.17
A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) - korábbi nevén BAR – 2011 októberétõl alapvetõen megújul. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tájékoztató kiadványt készített a KHR-rel kapcsolatos változásokról.

A legfontosabb változás, hogy míg korábban a lakossági ügyfelek adatai szerzõdésszegés, törvénysértés esetén jelentek meg a KHR-ben (közkeletûen ezt hívtuk „negatív\" adóslistának), addig ezután minden lakossági hitelszerzõdés törvényben rögzített adatai bekerülnek a rendszerbe, melyek így ellenõrizhetõvé válnak a pénzügyi szolgáltatók számára és elõnyöket is biztosíthatnak a fogyasztóknak újabb hitel felvételekor („pozitív” vagy „teljes körû\" adóslista).

A Felügyelet tájékoztató kiadványt készített a KHR-rel kapcsolatos változásokról, amelyet – fogyasztóvédelmi céljaival összhangban és a pénzügyi szolgáltatókkal kialakított együttmûködés keretében – ettõl a héttõl kezdõdõen elérhetõvé tesz a lenti listában szereplõ pénzügyi intézmények ügyféltereiben, a nagyobb forgalmú postákon, valamint egyes kiskereskedelmi központokban.

Keresse szolgáltatójánál a „Lényegi változások a Központi Hitelinformációs Rendszerben” címû kiadványt!

További részletes információkat talál a KHR-rõl PSZÁF honalpjának fogyasztói oldalain.