Elindultak a magyarok Ausztria felé
2012.01.26
A gyenge forint ellenére tömegesen indultak meg január eleje óta a magyarok a környezõ országok síterepei felé. A hómentes december után januárban már több mint 40 százalékkal nõtt a síbiztosítások száma az elõzõ év hasonló idõszakához képest. A síterepek népszerûségi listáját továbbra is Ausztria vezeti, de a síelõk a hazai pályákat is egyre szívesebben keresik fel - áll a Biztosítás.hu közleményében.

Bár az idei év világszerte késõbb indult a síelõk számára, a januárban végre megérkezett havazás mégis erõs szezont sejtet.A Biztosítás.hu internetes alkuszi portál adatai szerint a hazánkhoz közeli síterepekre indulók januárban 43 százalékkal több síbiztosítást kötöttek, mint a tavalyi szezon elején. A kiutazók közel fele az osztrák síterepeket keresi fel, de Franciaország, Olaszország és Szlovákia is igen népszerû. A megkötött síbiztosítások adataiból kitûnik, hogy honfitársaink 99 százaléka autóval vagy busszal közelíti meg az általa választott síterepet és ott átlagosan 5 napot tölt el.

A biztosítók által kínált termékek átlagos díja nem emelkedett az elõzõ évhez képest, de nõtt az ügyfelekért versenybe szálló biztosítók és így a választható síbiztosítások száma is. A kiutazók naponta átlag 650 forintot költöttek januárban biztosításra, amibõl kitûnik, hogy - a kötelezõ gépjármû biztosítással ellentétben - a síelõk körében nem kizárólag a biztosítás ára számít. Ugyan már napi 230 forintért is lehet biztosítást venni, de az utazók mégis elõnyben részesítik a valamivel drágább, de lényegesen több szolgáltatást tartalmazó termékeket. Az alkuszok által megjelenített sí- és utasbiztosítások köre a 3 millió forintot térítõ utasbiztosításoktól a 100 millió forintot térítõ termékekig terjed.

A Biztosítás.hu szerint az utazók élnek a széles választék kínálta lehetõségekkel. Közülük legtöbben az orvosi költségek és hegyi mentés fedezetet tartják fontosnak, de népszerû a sífelszerelés- és síbérlet-biztosítás, az autó assistance és a sífelelõsség-biztosítás is.

Újdonság az immár öt biztosítótársaság által kínált azonnal induló biztosítási fedezeti forma, ami azt jelenti, hogy az indulás elõtt akár percekkel is megköthetõ az utasbiztosítás. Ehhez természetesen Magyarországon kell tartózkodni, vagyis külföldrõl - például a sípálya mellõl - már nem köthetõ meg az utasbiztosítás.

A biztosítások megkötésének legnépszerûbb módja természetesen továbbra is az Internet, ahol a gyorsaság és kényelem mellett az átláthatóság és az ár/érték arányú választás a legfontosabb utazói szempont. A Biztosítás.hu elõrejelzése szerint az idei évben több mint kétszázezer tranzakció kerülhet ezen a csatornán keresztül lebonyolításra, ami közel fél millió interneten eladott utasbiztosítást jelent majd 2012-ben. Mindez az utazókért folytatott verseny erõsödését fogja eredményezi, ami további elõnyöket jelent majd az utasok számára.