Matolcsy: kiemelt szerepet kaphatnak az önkéntes pénztárak
2012.01.30
A kormánynak nem az önkéntes nyugdíjpénztárak elsorvasztása a célja, hanem a nyugdíjrendszer átalakításához kapcsolódóan a bennük rejlõ további lehetõségek kiaknázása - válaszolta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy írásban feltett kérdésre az Országgyûlés honlapján.

A nemzetgazdasági miniszter Oláh Lajos független képviselõ kérdésére kifejtette: a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer átalakítása során kiemelt szerepet kaphatnak e szervezetek, amelyek az I. pillérbõl folyósított nyugellátáshoz kapcsolódva emelhetik a nyugellátás elérhetõ szintjét. Hozzátette, a pénztárak jelentõs része több mint 16 éve mûködik, és úgy vélte: megérett a mûködésük arra, hogy ne kelljen a túlszabályozottsággal küzdeniük, indokolt az adminisztráció egyszerûsítése, a dereguláció, esetlegesen egy új szabályozási modell bevezetése is.

A pénztárak a továbbiakban is átláthatóan, olcsón, a tagok érdekét messzemenõen szolgálva mûködnek — amire a jelenlegi és a tervezett egyszerûsített szabályrendszer is garancia — így az õket megilletõ kedvezményrendszer bõvítése, kiterjesztése is prioritássá válhat, ami a szféra egészének további erõsödését szolgálhatja - idézte a minisztert az MTI.