Tovább drágultak a forinthitelek
2012.01.31
Novemberben és decemberben is tovább drágultak a devizahitel-kiváltásra felvett forint-jelzáloghitelek – derül ki az MNB adataiból. A betétek kamata feleakkora, mint a kölcsönöké – írja a Napi.

A december hónap folyamán folyósított kiváltó forinthitelek értéke 63,1 milliárd forint volt. A végtörlesztési idõszakban a szükséges forrás döntõ részét, több mint 80 százalékát az ügyfelek saját megtakarításaikból teremtették elõ. Az év utolsó hónapjában is hasonló volt a helyzet: aktuális árfolyamon számítva 303,2, a rögzített kurzussal számítva pedig 219,7 milliárd forint értékû devizahitelt végtörlesztettek.

A lakáscélú jelzálogkölcsönök átlagos hitelköltség mutatója novemberhez képest 0,46 százalékponttal 11,65 százalékra, a szabad felhasználású hiteleké pedig 0,21 százalékponttal 12,66 százalékra kúszott fel. Lépést tartott ezzel a lakossági forintbetétek átlagos kamatlábainak emelkedése (+0,44 százalékpont), ám így is épp csak meghaladja a 6 százalékot.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos hitelköltség mutatói az 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetében növekedtek, míg az 1 millió euró érték feletti forinthiteleknél az elõzõ havival azonos szinten maradtak.

A nem pénzügyi vállalati 1 millió euró érték alatti és feletti forinthitelek új szerzõdéses értéke az elõzõ hónaphoz képest növekedett. A nem pénzügyi vállalatok euróbetéteinek átlagos kamatlábai esetén az elõzõ hónaphoz képest kisebb, míg a forintbetétek esetében nagyobb mértékû növekedés tapasztalható.