Bernardino: a hitelességével játszik az EU
2012.02.14
Ismét aggodalmának adott hangot az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) elnöke, Gabriel Bernardino a Szolvencia II késlekedése miatt.

Az elnök a Frankfurt központjában található, Goethe Egyetemet és a Centre for Financial Studies nevû intézetet magában foglaló House of Finance nevû intézményben tartott elõadásában említést tett azon levelére, amelyben néhány hete felszólította az Európai Parlamentet, a Bizottságot és a Tanácsot, hogy egyezzenek meg egy egyértelmû idõbeosztásban, amely lehetõvé teszi az új szolvencia szabályok 2014-ben történõ életbelépését, és amely kellõ biztosítékot szolgáltat a Szolvencia II végrehajtásának elõkészítésére.

Bernardino elmondta, hogy „a további bizonytalanság és késlekedés a Szolvencia II életbe léptetése körül kockára teszi az új keretszabályok által elérhetõ elõnyöket, így a kockázatalapú felügyelet, valamint a továbbfejlesztett kockázatkezelési eljárások bevezetését”.

Az elnök szerint a további késlekedés káros lehet az EU hitelességét tekintve is a nemzetközi tárgyalások során. A levélben említést tett arról is, hogy a Szolvencia II irányelvet módosító Omnibus II irányelv, valamint a második szintû végrehajtási intézkedések jóváhagyásának késlekedése komoly akadályokat jelent az EIOPA számára is, hogy nyilvános konzultációkat folytasson, illetve iránymutatásokat készítsen. Hozzátette, hogy az EIOPA igyekszik ezeket a késlekedéseket beépíteni tervezési folyamataiba.

Bernardino szerint fennáll a veszélye, hogy már most sincs elegendõ idõ a Szolvencia II eredeti menetrend szerinti végrehajtásához.