Újabb pereket indíthat a PSZÁF a fogyasztók nevében
2012.02.28
A PSZÁF-hoz és a civil szervezetekhez érkezõ egyre több pénzügyi tárgyú megkeresés a fogyasztók növekvõ tudatosságára utal. Ez azonban egyelõre nagyobbrészt még az ügylekötések után, s nem azt megelõzõen érzõdik – állapították meg a felek szakmai konzultációjukon. A PSZÁF újabb közérdekû pereket indíthat a fogyasztók nevében.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – immár hagyományosan – szakmai konzultáción egyeztetett a pénzügyi fogyasztóvédelmi civil szervezetekkel. A résztvevõk áttekintették 2011 legfontosabb szakmai eseményeit, tavalyi fogyasztóvédelmi tevékenységüket és az idei évi elsõdleges feladatokat.

Egyetértettek abban, hogy a 2011-es év komoly próbatétel volt a fogyasztóvédelemben, hiszen a nyugdíjrendszer átalakítása, a devizaalapú hitelek törlesztési nehézségei, s a végtörlesztés lehetõsége megsokszorozták az addig is nagyszámú fogyasztói megkereséseket. A civil szereplõk sikeresnek ítélték a Pénzügyi Békéltetõ Testület és a vidéki pénzügyi tanácsadói hálózat tavalyi létrehozását és eddigi munkáját.

A PSZÁF beszámolt azokról az eljárásairól, amelyek a fogyasztók széles körének tudtak segítséget nyújtani: például a végtörlesztés kapcsán hozott intézkedésekrõl és a jogosulatlan hitelezési tevékenységet végzõk elleni fellépésérõl. E sikerek elérésében a civil szervezeteknek jelentõs szerepe van, hiszen számos bejelentés, figyelemfelhívás érkezik tõlük a PSZÁF-hoz.

A nagyszámú fogyasztói megkeresés a növekvõ fogyasztói tudatosságra utal – állapították meg a felek. Ez azonban egyelõre inkább az ügyletkötéseket követõen jelentkezik. A jövõbeni cél tehát, hogy a pénzügyi intézmények ügyfelei már a szerzõdések megkötését megelõzõen is felkészültek legyenek, és így hozzák meg döntéseiket.

A PSZÁF a civil szervezetek segítségével ezért további erõfeszítéseket tesz a fogyasztók minél szélesebb körû tájékoztatására, s a széles rétegeket érintõ problémák kiküszöbölésére. Ez utóbbi egyik eszköze a közérdekû keresetek, közérdekû igényérvényesítés további alkalmazása, ami szintén lehetõséget nyújt a civil szervezetek és a hatóság együttmûködésére. Az együttmûködés erõsítése, a hatékony pénzügyi fogyasztóvédelem érdekében a felek további rendszeres konzultációkat is tartanak.

Az ülésen részt vett civil szervezetek:


Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezõk Egyesülete; Indra Biztosítottak és Pénzintézeti Ügyfelek Országos Érdekvédõ Egyesülete; Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület; Fogyasztóvédõk Magyarországi Egyesülete; Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület; Széchenyi Hitelszövetség; Fogyasztói és betegjogi Érdekvédelmi Szövetség; Fehér Kéményseprõk – Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége; Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete