Csaló telefonálgat a PSZÁF nevében
2011.07.27
Az állampolgárokat megtévesztve, magát jogtalanul a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) képviselõjének mondva keres meg biztosítási szerzõdéssel rendelkezõ ügyfeleket egy magánszemély. A Felügyelet feljelentést tett az ügyben.

A PSZÁF ügyfélszolgálatára érkezett fogyasztói bejelentések szerint egy ismeretlen személy 2011 júniusától telefonon biztosítási szerzõdéssel rendelkezõ magánszemélyeket keresett meg, azt közölve, hogy a Felügyelet képviseletében személyes találkozó során átvizsgálná biztosítási szerzõdéseiket. Az elkövetõ a PSZÁF hatósági tevékenységének látszatát kívánta felhasználni arra, hogy a megkeresett személyeknek biztosítási termékeket értékesítsen, meglévõ szerzõdéseik helyett újat kínáljon, vagy más módon megkárosítsa õket. Az ismertté vált ügyekben kár eddig nem merült föl.

A PSZÁF nem adott senkinek semmilyen megbízást ilyen célú vizsgálati tevékenységre, s a Felügyeletnek nincs olyan feladata, hogy bármelyik felügyelt intézmény konstrukcióját ajánlja. A PSZÁF vizsgálatait minden esetben hivatalos okirat elõzetes kikézbesítésével, a megadott jogszabályi keretek között végzi. A vizsgálat megkezdése elõtt a felügyeleti munkatársak hivatalos megbízólevelük és arcképes igazolványuk bemutatásával igazolják magukat.
A PSZÁF ezért felszólítja a biztosítással rendelkezõ állampolgárokat, hogy ne mûködjenek együtt az elkövetõvel és a megkeresésrõl haladéktalanul értesítsék a Felügyeletet. Mivel az elkövetõ magatartása felvetheti a biztosítási és üzleti titok sérelmét, illetve alkalmas a PSZÁF mûködésébe vetett közbizalom megsértésére, a Felügyelet rendõrségi feljelentést tett az eset kapcsán.