Figyelmeztetõ adatok: nem elég biztonságosak a közutak!
2012.03.29
Az Európai Bizottság ma közzétett új adatainak tanúsága szerint a közúti halálesetek számának csökkenése a tavalyi évben lényegesen lelassult (-2%-ra) az elmúlt évtizedben Európa-szerte elért, nagyon ígéretes csökkenéshez képest (átlagosan -6%). Ami még ennél is aggasztóbb, hogy néhány, rendkívül jó közúti közlekedésbiztonsági mutatókkal rendelkezõ uniós tagállamban, így Németországban és Svédországban jelenleg a halálesetek számának lényeges növekedése figyelhetõ meg. Más, a közúti biztonság területén lemaradást mutató tagállamokban, például Lengyelországban és Belgiumban is nõtt a halálesetek száma. Továbbra is fennáll a motorkerékpárok jelentette probléma, az azokkal összefüggõ halálesetek száma ugyanis több mint egy évtized elteltével sem csökkent.

„Ezek az adatok figyelmeztetõ jelzések” – mondta Siim Kallas, az EU közlekedésért felelõs biztosa. – „Egy évtizedet tekintve ez a közúti halálesetek számának legalacsonyabb arányú csökkenése. Európa közútjain nap mint nap nyolcvanöt ember veszti életét továbbra is. Ez elfogadhatatlan. A célunk megvalósításához, vagyis ahhoz, hogy a közúti halálesetek számát 2020-ra ismét a felére csökkentsük, az uniós és a nemzeti szintû erõfeszítéseket egyaránt nagy mértékben fokoznunk kell a jövõben. Levélben kérek tájékoztatást a tagállamok minisztereitõl a közúti biztonsági elõírások érvényre juttatására szolgáló, 2012-re szóló nemzeti terveikrõl. Szeretnék meg bizonyosodni arról, hogy ez a közúti biztonság szempontjából központi jelentõségû, fontos munka a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem szenved csorbát. Célom továbbá, hogy 2012-ben uniós szinten kiemelt figyelmet kapjanak a motorkerékpárral összefüggõ közúti halálesetek, ugyanis meg kell fordítanunk a jelenlegi tendenciát és el kell érnünk, hogy ezen halálesetek száma végre csökkenni kezdjen.”

A közúti halálesetek országonkénti megoszlását bemutató mellékelt táblázat a 2001 óta megvalósult elõrehaladást mutatja be az EU egészére és az egyes tagállamokra vonatkozó legújabb, 2011-es adatokkal.

A 2001–2011 közötti idõszakra szóló közúti közlekedésbiztonsági cselekvési terv keretében az elmúlt évtizedben jelentõs elõrelépést könyvelhettünk el. A közúti halálesetek száma mintegy 45%-kal csökkent, így több mint 125 000 emberéletet sikerült megmenteni.

A közúti halálesetek száma az EU-ban évente átlagosan 6%-kal csökkent. Egyes években a csökkenés elérte a 11%-ot (2010-es év).

A 2011–2020 közötti idõszakra szóló, közúti közlekedésbiztonsággal kapcsolatos európai cselekvési terv

A Bizottság 2010 júliusában ambiciózus terveket fogadott el azzal a céllal, hogy a közúti halálesetek száma az elkövetkezõ tíz évben a felére csökkenjen Európában. A 2011–2020 közötti idõszakra szóló európai közúti közlekedésbiztonsági politikai iránymutatások keretében javasolt kezdeményezések között szerepel a jármûbiztonságra vonatkozó szabályok szigorítása, az úthasználók ismereteinek növelése és a közúti szabályok érvényesítésének fokozása. A Bizottság a tagállamokkal szoros együttmûködésben dolgozik a program végrehajtásán.

A 2011–2020 közötti idõszakra szóló közúti közlekedésbiztonsági cselekvési program:

A közúti közlekedésbiztonsági cselekvési program a gépjármûveknek, az infrastruktúrának és az úthasználók magatartásának javítására irányuló kezdeményezéseket tartalmaz.

Hét stratégiai célkitûzésre összpontosít:

  • a teherautókat és a személygépkocsikat érintõ biztonsági intézkedések javítása;
  • biztonságosabb közutak építése;
  • intelligens gépjármûvek fejlesztése;
  • a jogosítványok megszerzésének és a jármûvezetõk képzésének szigorítása;
  • hatékonyabb szabályérvényesítés;
  • a közúti balesetek sérültjeivel kapcsolatos intézkedések;
  • a motorosokra irányuló figyelem fokozása.

A következõ lépések

A 2011–2020 közötti idõszakra szóló közúti közlekedésbiztonsági cselekvési terv végrehajtását elõsegítõ munka üteme gyorsulni fog. Az alelnök bejelentette továbbá abbéli szándékát, hogy a nemzeti szintû jogalkalmazással és a motorkerékpárral közlekedõ, veszélyeztetett úthasználókkal kapcsolatos erõfeszítések is fokozódni fognak.