Döntött a bíróság: vége a repülõjegyekbe „csomagolt” rejtett szolgáltatásoknak
2012.07.20
Az online utazási irodák a jövõben nem kalkulálhatják bele automatikusan az útlemondási biztosítás árát az interneten vásárolt repülõjegyek árába – döntött az Európai Bíróság.

A döntésre azután került sor, hogy egy fogyasztóvédelmi csoport beperelte a német Ebookers.de oldalt, amiért honlapján az útlemondási biztosítást automatikusan hozzáadta repülõjegy-foglaláshoz, hacsak az ügyfél külön nem jelezte, hogy nem tart rá igényt.

Az ebookers.com Deutschland társaság az általa üzemeltetett internetes portálon keresztül repülõutakat közvetít. Amikor a foglalási folyamat keretében az ügyfél kiválaszt egy meghatározott repülõutat, az internetes oldal jobb felsõ részén található, „az Ön jelenlegi utazási költségei” felirat alatt megjelenik egy költségkimutatás. A repülõút árán kívül e kimutatás tartalmazza az „adók és illetékek” összegét, valamint az „útlemondási biztosítással” kapcsolatos költségeket, melyek felszámítása alapbeállítás. E költségek teljes összege képezi az „utazás teljes árát”. Az internetes oldal alján az ügyfél tájékoztatást talál az elõre beállított útlemondási biztosítás visszautasítása esetén követendõ eljárásról. Ezen eljárás kifejezett elutasításból áll (opt-out). Amikor az ügyfél a foglalás véglegesítését követõen fizet, az ebookers.com kifizeti a repülõút árát a légitársaságnak, az adókat és illetékeket az illetékes hatóságoknak, a biztosítási összeget pedig a légitársaságtól jogilag és gazdaságilag független biztosítótársaságnak.

Az uniós jog megköveteli, hogy a különbözõ felárakat világos, átlátható és egyértelmû módon közölje a szolgáltató, méghozzá a foglalási folyamat legelején, továbbá ezek kifejezett elfogadó nyilatkozatot igénylõ (opt-in) ajánlatként tehetõek csak meg – indokolta döntését a luxemburgi joghatóság.

A német bíróság tavaly küldte le az ügyet az EU bíróságához, hogy ott döntsék el, hogy a többletszolgáltatásokat kifejezett elutasítás (opt-out), vagy kifejezett elfogadó nyilatkozat (opt-in) formájában kell-e felajánlani.

A Bíróság válaszából kiolvasható, hogy a „választható felárak” fogalmába beletartoznak a repülõúttal összefüggõ olyan szolgáltatások árai, mint az útlemondási biztosítás, amelyeket részben a légitársaságtól eltérõ fél nyújt, és amelyeknek díját e repülõút közvetítõje egy összegben, a légi viteldíjjal együtt veti ki az ügyfélre.