A nõk jobban képesek céget irányítani?
2012.08.10
A Credit Suisse Research Institute friss felmérése szerint azok a cégek, melyeknek vezetõségében minimum egy nõ dolgozik, árfolyam tekintetében jobban teljesítenek a nõtaggal nem rendelkezõ cégekkel szemben, ezen kívül saját tõke arányos nyereségük, értékelésük is magasabb, míg tõkeáttételük jellemzõen alacsonyabb.

A tanulmány alapján, gazdasági növekedés csúcsán nem volt számottevõ különbség a nõ nemû vezetõségi taggal rendelkezõ és nem rendelkezõ cégek között.

A 2008-as válságot követõen észrevehetõ, hogy a nõi vezetõvel rendelkezõ cégek a tõzsdén is jobban teljesítenek.

Giles Keating, a felmérést végzõ intézet magánbanki ügyekkel foglalkozó vezetõje szerint ezek az eredmények egyedülállók, hiszen hozzájárulnak a nemi különbözõségekrõl folytatott hosszú ideje tartó vitákhoz.

A kutatás során közel 2400 vállalat mûködését vizsgálták, és négy alapvetõ megállapításra jutottak:

1. Magas tõke-arányos nyereség: az elmúlt hat évet vizsgálva azon vállalatok ROE mutatója, amelyek igazgatóságának minimum egy tagja nõ nemû, átlag 16 százalék, ez pedig 4 százalékponttal több, mint ott, ahol nincs nõnemû tag.

2. Alacsonyabb tõkeáttétel: a vállalati nettó idegen tõke, saját tõkéhez mért aránya a nõk nélküli cégek esetében az elmúlt hat évben átlagosan 50 százalékos volt, a nõi vezetõségi taggal rendelkezõ vállalatoknál viszont ez kevesebb, mindössze 48 százalék. A kutatók megjegyzik, hogy a jóval gyorsabban csökkent a tõkeáttétel a nõi tagokkal rendelkezõ cégek esetében, a gazdasági válság kibontakozása idején.

3. Magasabb P/BV: a magasabb ROE-értékekkel együtt, az összesített P/BV – vagyis a részvényárfolyam könyv szerinti értékhez viszonított aránya - a nõi tagokkal rendelkezõ vállalatokban átlagosan egy harmaddal magasabb, mint a csak férfiakból álló cégeknél.

4. Kedvezõbb átlagos növekedés: a nõkkel is irányító cégek nettó bevétel növekedése átlagosan 14 százalék volt az elmúlt hat évre lebontva, a nõnemû vezetõkkel nem operáló vállalatoknál ez az érték mindössze 10 százalék.