Intenzív létszámbõvítésben az ázsiai biztosítók
2012.09.12
Az ázsiai biztosító cégek a jelenlegi gazdasági lassulás ellenére is bõvítik létszámukat, szemben a régió egyéb pénzügyi intézményeivel – adta hírül a Reuters.

A bankok és brókercégek költség- és létszámcsökkentést hajtottak végre Ázsiában, a csökkenõ vállalati bizalom és a csökkenõ forgalom hatására, azonban a biztosítóknak még sikerült meglovagolniuk a régió lakosságának egyre emelkedõ anyagi jólétét.

Az elmúlt évek gazdasági növekedése, az emelkedõ bérek és a rendkívül magas megtakarítási ráta termékeny talajt hoztak létre az egyszerûbb pénzügyi szolgáltatásoknak, így a lakossági banki és biztosítási szolgáltatásoknak. Az ázsiai székhellyel rendelkezõ mintegy 29 biztosítótársaság, amelyek félév végén beszámoltak létszámadataikról, összesen mintegy 3,1%-kal növelték az idei elsõ félévben alkalmazottaik számát az egy évvel korábbi idõszakhoz képest – derül ki a Thomson Reuters adataiból.

A kínai állami tulajdonban lévõ PICC vagyon- és felelõsségbiztosítással foglalkozó társaság 18%-kal növelte alkalmazottai létszámát az idõszak során, míg számos indonéz társaság szintén több mint 10%-nál magasabb létszámbõvítést könyvelt az elsõ félévben.

Az olyan multinacionális vállalatok, mint például Kanada második legnagyobb biztosítója, a Manulife, szintén bõvít. A biztosító több mint 1500 fõvel növelte Ázsiában mûködõ leányvállalatainak létszámát 2010 óta, így a régióbeli teljes foglalkoztatotti létszáma 8000 fõre hízott – közölte a Reutersszel a társaság egyik szóvivõje.

A Manulife-hoz hasonlóan az AIA Group, a Zurich Insurance Group, az RSA Insurance Group, a Direct Asia és a Swiss Re is növelni szándékozik a régióbeli foglalkoztatottainak létszámát.

Az eFinancialCareers állásportálon meghirdetett ázsiai befektetési banki állások száma júliusban 15%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, miközben a biztosítási ágazat álláshirdetései 4%-kal emelkedtek.

A biztosítási front office álláshirdetések száma idén akár 15%-kal is emelkedhet – mondta Carol Cheung, a Robert Walters fejvadász cég pénzügyi szolgáltatási csoportjának vezetõje a Reutersnek. A back office állások száma pedig mintegy 5%-kal is nõhet, nagyjából összhangban a tavalyi emelkedéssel.