Figyelem: jövõre megszûnik egy kedvelt Cafetéria adómentessége
2012.10.15
A biztosításokról szóló, teljesen átalakított szabályozás révén megszûnik a munkáltató által fizetett unit linked biztosítás adómentessége - írja a Napi Gazdaság. A lap szerint ezzel bealkonyul a korábban köztehermentes cafeteria-elemnek.

A módosítások elõtt egy furfangos jogértelmezés miatt olyan konstrukciót lehetett kialakítani, amelyben a biztosítási díjat béren kívüli juttatásként a munkáltató fizette, a biztosított azonban a munkavállaló volt, és mindez így adómentes volt - írta a Napi Gazdaság. Az \"üzlet\" az volt − ellentétben egy általános biztosítással −, hogy megtakarítást adott a munkáltató - tette hozzá a lap.

A konstrukciónak voltak hátrányai is, az adómentesség ugyanis addig volt igaz, amíg a szerzõdést nem módosították − ez akkor történt meg, ha a munkavállaló felmondott vagy elveszítette az állását. Ebben az esetben az egész megtakarítás adókötelessé vált, beleértve a korábban befizetett díjat is - közölte a lap.

A beterjesztett változások most megszüntetik ezt a joghézagot. Ám a már megkötött kontraktusok 2015 végéig változatlan szabályok mellett maradhatnak, és ha meg is szûnik a mentesség, a kedvezmény marad. Jövõre ugyanis nem az általános szabályok szerint kell majd adózni az ilyen jövedelem után, hanem úgy, mint a béren kívüli juttatásoknál. Ez azt jelenti, hogy a díj 1,19-szerese után kell 16 százalék szja-t fizetni, ez nagyjából húszszázalékos teher - tette hozzá a lap.