Kevesebb, mint egy hét, és kiderülnek a díjtarifák!
2012.10.24
A biztosítók idén is október 30-án teszik közzé kgfb-díjtarifáikat két országos napilapban, ennek alapján dönthetnek az autósok arról, hogy továbbra is meglévõ biztosítójuknál maradnak, vagy váltanak – hívja fel rá a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

2012. október 8-án az Országgyûlés elfogadta a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási törvény módosításáról szóló javaslatot. Ebben a legfontosabb változás, hogy a biztosítók 2013. január 1-jétól szabadon, évente több alkalommal is módosíthatják kgfb-díjtarifáikat: így az új díjak meghirdetésére a jövõben már nemcsak évente egyszer, október végén lesz lehetõségük. A módosítást azonban legalább 60 nappal a hatályba lépés elõtt közzé kell tenniük.
{{BANNER}}
A tapasztalatok szerint sok a félreértés, ezért ismét szükséges hangsúlyozni: bár a biztosítók a jövõ évtõl kezdve évente többször is hirdethetnek kgfb-díjat, az ügyfelek a biztosítást továbbra is csupán évente egy alkalommal, az adott biztosítási szerzõdés évfordulóján tudják felmondani (és a díj nem változik az adott biztosítási idõszakban). Erre 2010 elõtt mindenkinek egységesen, január 1-jével volt lehetõsége. Az azóta vásárolt gépjármûvek esetében az évforduló a szerzõdés megkötésének idõpontja, vagyis gyakorlatilag az autó megvásárlásának napja. Jelenleg már mintegy 600 ezer autós kgfb-szerzõdése nem esik egybe az év végével.

2012. október 30-án két országos napilapban, a Napi Gazdaságban és a Magyar Hírlapban teszik közzé a biztosító társaságok a 2013. január 1-jétõl érvényes díjtarifákat. Jövõ évtõl a biztosítóknak nem kell meghirdetniük a nyomtatott sajtóban a díjtarifákat, elegendõ lesz elektronikusan - saját honlapjukon, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), valamint a Magyar Biztosítók Szövetségének honlapján – közzétenni azokat. írlap hasábjain kerül erre sor.

Az ügyfeleket érintõ további újdonság, hogy 2012. január 1-jétõl kötelezõvé válik a kártörténeti rendszer azonosító számának használata. Ennek alapján a jövõben egyszerûbbé válhat a kártörténeti adatok lekérése, illetve a szerzõdések azonosítása. Több társaság esetében ez a szám már szerepel a hamarosan kézbesítendõ ügyfélértesítõkön.

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 2012. június 30-án 4,268 millió kgfb-szerzõdés volt érvényben, ebbõl mintegy 3,2 millió személygépkocsi, több mint egy millió pedig haszongépjármû.