Az ésszerûség határán a KGFB-díjak
2012.11.13
A konferencia elsõ kerekasztal beszélgetése a KGFB-liberalizációt, a piac lehetséges fejlõdési irányait járta körbe.

A résztvevõk mindegyike - Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke, Szombat Tamás, az Aegon Magyarország Zrt. nem-életbiztosításokért felelõs vezérigazgató-helyettese, Horváth Andrea, az Allianz Hungária Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyettese és Pandurics Anett, a Posta Biztosító vezérigazgatója – egyet értett abban, hogy a mostani – európai viszonylatban is – alacsony díjaknak több oka van: az átalakult a gépjármû-használattól kezdve, az objektív felelõsség megjelenésén,a kárgyakoriság csökkenésén át, a benzinárak emelkedéséig számos objektív tényezõ magyarázatul szolgál a csökkenõ tarifákra. Pandurics szerint azonban fõként a piaci szerkezet, a csatornastruktúra tehetõ felelõssé, amely a tökéletes versenyt imitálja, ami szükségszerûen árcsökkenést eredményez.

Az online hozta azt, hogy a szolgáltatás helyett ma már csak az áron van a hangsúly – tette hozzá Papp Lajos, miközben Szombat szerint ugyanakkor az online segítette is a biztosítókat az ügyfelek hatékony kezelésében is. Ma már nagyon sok biztosítás elektronikusan kötõdik, a kommunikáció is így zajlik, amivel részben a díjcsökkenés is indokolható. Másrészt Szombat szerint biztosítási kultúránk nem fejlõdött az elmúlt évtizedekben.

Kgfb-díjaknál már az ésszerûség határán vagyunk. A sztenderdizálási törekvések is a termék lebutulásában érhetõek tetten, aminek nem így kellene lennie. Érthetõbb, összeszedettebb megfogalmazásra lenne inkább szükség – mondta Papp.

Pandurics szerint azonban a kgfb-nél nincs differenciálásnak tere, mivel törvényileg szabályozott termékrõl van szó, így törvényszerû, hogy az ár a legmeghatározóbb tényezõ. A többi piacon azonban a termék fõbb jellemzõinek érthetõ kiemelésére van szükség, akkor nem lesz misselling sem. Erre a kötelezõben nincs lehetõség.
Horváth Andrea szerint a biztosítók fordítottan ülnek a lovon, mivel az ügyfeleknek abban kell segíteni, hogy megértsék, mi a kockázat, hogy felmerüljön egyáltalán az igény.

Papp Lajos szerint sajnos a politikusi informáltság is rendkívül alacsony szintû, a biztosítási szakma üldözendõ szakma a körükben. Éppen ezért a döntéshozók felé is hatékonyabban kellene kommunikálni.