Kisbenedek: az államnak kellene támogatnia az öngondoskodást
2012.11.28
Kiszámítható gazdaságpolitikával és állami támogatással kellene ösztönözni Magyarországon is az öngondoskodást - mondta az InfoRádió Aréna címû mûsorában az Allianz Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója, a MABISZ elnöke. Kisbenedek Péter szerint az államnak is érdeke, hogy lakossága rendelkezzen megtakarításokkal, válság idején ugyanis így nem csak az állami szerepvállaláson múlik az ország teljesítménye.

Az adószabályozások hosszú távú stabilitása mellett Magyarországon is többen élnének az öngondoskodás lehetõségeivel - mondta Kisbenedek Péter. Hozzátette: a hosszú távú öngondoskodást mindenütt, ahol ez egy nagyobb piacot jelent, valamiféle állami támogatás, állami ösztönzés segíti.

Kisbenedek szerint ez most fokozottan aktuális, mivel a magánnyugdíj-pénztári vagyon, mint stabilizáló erõ, és egy állandó keresletet jelentõ forrás nincs jelen a hazai állampapír piacon.

Kisbenedek Péter úgy látta, hogy a döntéshozók egyre inkább értik az öngondoskodás hasznait ám ez intézkedésekben még nem öltött testet. Szerinte a legutóbbi törvénymódosítás az adótörvények kapcsán, amely a vállalatok által fizetendõ életbiztosítások adóelõnyeirõl szól, éppen nem az, amire a biztosítási piacnak szüksége lenne.

A MABISZ elnöke kijelentette: megengedhetetlen, hogy egyes cégek partikuláris érdekei alapján, rövid távú adóelkerülési technikákra menjen el ez a szándék. A szakma túlnyomó többsége szomorúan szemléli, hogy a fontos cél irányába tett lépések közös kidolgozása helyett bizonyos adótörvények \"fabrikálása\" folyik.

Kisbenedek szerint ezzel szemben az lenne a cél, hogy a kormánnyal és a parlamenttel közösen tevékenykedve a szakma kialakítsa azt a környezetet, amelyben létrejöhet a magyar lakosság számára hosszú távon elérhetõ biztonsági háttér.