Ki fizessen az ipari balesetek környezeti káraiért? A FERMA szerint a vállalatok!
2012.12.03
Az európai kockázatkezelõket tömörítõ szövetség (FERMA) arra kérte az Európai Bizottságot, hogy álljon el abbéli szándékától, hogy az ipari balesetekbõl eredõ környezeti károk és felelõsségek fedezetére külön alapot hozzon létre.

A szervezet arra a konzultációs folyamatra adott válaszként utasítja el a nevezett alap létrehozását, melyet az Európai Bizottság indított, miután a magyar kormány 2010 októberében, a vörösiszap-katasztrófát követõen egy kompenzációs alap létrehozását javasolta.

A FERMA szerint ugyanis a nemzeti környezetvédelmi elõírások már így is kellõen szigorúak, ráadásul a szövetség tagjainak kockázatkezelési stratégiáiba is beépítésre kerültek a környezeti kockázatok. Ezen túlmenõen a szervezet szerint ma már megfelelõ biztosítási fedezet is rendelkezésre áll a hagyományos környezeti felelõsségi kockázatokra valamint a környezeti károk helyrehozására, így egy alap létrehozása csak hátráltatná ezen piacok fejlõdését – fogalmazott a FERMA.

Aggodalomra ad okot a szervezet szerint az alap „one-size-fits-all” jellege is. A FERMA szerint ugyanis számos tényezõ befolyásolja a környezeti kockázatokat és azok biztosítását, így lehetetlen egy olyan alapot létrehozni, amely mindenki számára megfelelõ lenne, bár biztosan vannak olyan speciális megoldások, amely a kkv-k, vagy speciális iparágak számára megfelelõ lenne.

A FERMA szerint az alap létrehozása ténylegesen csökkentené az ösztönzõket a vállalkozások számára, hogy felelõsséget vállaljanak tevékenységük következményeiért, miután az alap nem honorálná semmilyen formában a megelõzésre irányuló erõfeszítéseket, sem a jó kártörténetet.

„Ez ellentétes a szennyezõ fizet elvvel, melyet az EU környezeti felelõsségrõl szóló irányelve mond ki. Ráadásul valószínûleg még a kockázatkezelési folyamat ellen is hatna, mintsem hogy arra ösztönözné a társaságokat, hogy felelõsséget vállaljanak tevékenységük következményeiért. ” – véli a FERMA fõtitkára, Pierre Sonigo, aki a szervezet környezetvédelmi felelõsségi tevékenységeivel foglalkozik.

A legtöbb nyugat-európai országban megfelelõ biztosítási termékek állnak rendelkezésre a környezetszennyezési kockázatok fedezetére, beleértve a környezeti károkat is. Ahol a piac nem olyan fejlett és a vállalatok számára elfogadhatatlanul magasak az árak, ott sem elfogadható egy ilyen alap mûködtetése, hiszen az ottani kockázatokat más országok kénytelenek viselni, holott azok kezelése helyben kellene, hogy történjen – tette hozzá Sonigo.

Az alap létrehozása helyett a FERMA azt javasolja, hogy a Bizottság támogassa a rendelkezésre álló biztosítási termékek és egyéb pénzügyi kockázatkezelési eszközök promotálását, és csökkentse a környezetvédelmi biztosításokat terhelõ adókat. Ezen kívül egy európai adatbázis létrehozását is támogatná a szervezet, amely a környezetvédelmi kárigényeket gyûjtené csokorba.