Fogalmunk sincs, mennyit ér majd megtakarításunk nyugdíjas korunkra
2012.12.05
Egy nemrég készített felmérés szerint a befizetéssel meghatározott (defined contribution, DC) nyugdíjalapokban megtakarítók nagy részének fogalma sincs, hogy mekkora jövedelemre számíthat nyugdíjba vonulása után, vagy, hogy mennyiben változik ez az összeg a várható élethosszától függõen. Akik mégis figyelembe veszi ezt, jellemzõen alulbecsülik várható életkorukat.

Az Institute for Fiscal Studies (IFS) és a National Association of Pension Funds (NAPF) friss felmérése szerint az Egyesült Királyságban arra hívja fel a törvényhozók figyelmét, hogy a járadékkal meghatározott (Defined Benefit) alapokról a DC alapokra történõ átállás óriási kihívás elé állítja õket.

A DB alapok esetében a nyugdíjjövedelem nagysága a befizetett összegtõl, valamint attól függ, hogy az alapban lévõ eszközök hogyan teljesítenek, míg DC alapok esetében a ledolgozott évek és az az alatt szerzett munkajövedelem befolyásolják a várható kifizetések nagyságát. Az elmúlt években ez utóbbi népszerûsége növekedett.

A DC alapok komplex döntéshozatalt várnak el az emberektõl, miközben saját nyugdíj-elõtakarékaikat kuporgatják azon is el kell gondolkozniuk, mikor akarnak abból majd pénzt felvenni – hívja fel a figyelmet a tanulmány. Annak megértése, hogy az emberek az elmúlt évtizedben hogyan hoztak döntéseket nyugdíjukról, elengedhetetlen, hiszen a döntéshozók ebben a szférában is reformokat terveznek.

A felmérés szerint a nyugdíjhoz közeliek egyharmada egyáltalán nem tudja, mennyi lesz majdani nyugdíja, míg azok körében, akik DC alapokban takarítanak meg, 40 százalék volt ugyanez az arány. Sõt, az 50 és 64 év közöttiek még túl optimistának is bizonyultak.

Átlagosan az derült ki, hogy megtakarításaiknak 77 százalékkal kellene növekednie ahhoz, hogy elvárásaiknak megfeleljen.