Az EU minden 25 év alattinak munkát garantálna
2012.12.05
Az Európai Bizottság olyan intézkedésekre tett javaslatot, melyek hozzásegítenék a tagállamokat ahhoz, hogy állásajánlatok, oktatási és képzési lehetõségek biztosítása révén enyhítsék a fiatalok elfogadhatatlan méreteket öltõ munkanélküliségét és társadalmi kirekesztettségét. “Amennyiben erre nem kerül sor, a következmények katasztrofálisak lehetnek.\" – nyilatkozta Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelõs uniós biztos.

Az Európai Tanács és az Európai Parlament felkérésének megfelelõen a fiatalok foglalkoztatását célzó bizottsági csomag javaslatot tesz egy olyan ajánlásra, melynek értelmében a tagállamok bevezetnék az Ifjúsági garanciát; ez biztosítaná, hogy iskolarendszerû tanulmányainak befejeztét vagy munkanélkülivé válását követõ négy hónapon belül, 25 éves koráig minden fiatal kapjon színvonalas állásajánlatot, továbbtanulási lehetõséget, tanulószerzõdéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki programban való részvételi lehetõséget.

A javaslat arra ösztönzi a tagállamokat, hogy szoros partnerségi kapcsolatokat alakítsanak ki az érdekelt felekkel, biztosítsák a foglalkoztatási szolgálatok és a fiatalok támogatásával foglalkozó további partnerek idejében történõ beavatkozását, hozzanak intézkedéseket a munkaerõ-piaci integráció támogatása érdekében, e célkitûzést szem elõtt tartva aknázzák ki az Európai Szociális Alap és a többi strukturális alap nyújtotta lehetõségeket, értékeljék és folyamatosan fokozzák az Ifjúsági garancia rendszereinek hatékonyságát, valamint törekedjenek a rendszerek késedelem nélküli végrehajtására.

A Bizottság egyrészt uniós finanszírozás révén biztosít támogatást a tagállamoknak, másrészt elõsegíti a bevált gyakorlat tagállamok közötti cseréjét, az európai szemeszter keretén belül figyelemmel kíséri az Ifjúsági garanciák megvalósítását, továbbá támogatást nyújt a figyelemfelkeltés terén is.

A tanulás és a munka világa közötti átmenet megkönnyítése érdekében a csomag a szakmai gyakorlatok minõségi keretrendszerére összpontosító konzultációs folyamatot is indít az európai szociális partnerek körében, melynek célja, hogy a fiatalok biztonságos körülmények között tehessenek szert színvonalas munkatapasztalatra. A javaslat mindemellett európai szövetséget hoz létre a tanulószerzõdéses gyakorlati képzésért, hogy a rendelkezésre álló gyakorlati képzések minõségét és kínálatát oly módon fokozza, hogy a sikeres modelleket Európa-szerte terjeszti, illetve rávilágít a fiatalok mobilitását megnehezítõ akadályok leküzdésének mikéntjére.

Jelenleg mintegy 5,5 millió fiatal munkanélküli, ami azt jelenti, hogy több mint egyötödük nem talál munkát; továbbá a 15 és 24 év közötti korosztályból 7,5 millió fiatal tartozik a nem foglalkoztatottak, oktatásban és képzésben nem részesülõk közé. A fiatalok munkaerõ-piaci integrációjának hiánya olyan gazdasági költséggel jár, mely az Eurofound becslése szerint éves szinten meghaladja a 150 milliárd eurót, azaz az uniós GDP 1,2%-át.

Néhány tagállamban – köztük Bulgáriában, Cipruson, Görögországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Lettországban és Lengyelországban – a költségek elérik, vagy akár meg is haladják az ország GDP-jének 2%-át. E gazdasági költségek jelenlegi és jövõbeli kiküszöbölése olyan perspektíva, mely messze túlmutat a javasolt Ifjúsági garancia jelentette költségvetési terheken.