Kötelezõ felelõsségbiztosítást az amerikai fegyvertartóknak: túl sok a halálos lövöldözés!
2013.02.07
A halálesetek és sérülések számának korlátozásaként az USA egyes államaiban a jogalkotók kötelezõ felelõsségbiztosítást vezetnének be a lõfegyver tulajdonosok számára.

A tavaly december 14-én történt iskolai mészárlás után, amelyben 20 iskolás és 6 felnõtt vesztette életét Newtownban, Connecticutban, a törvényhozók abban bíznak, hogy a piaci erõket is be tudják vetni a fegyverek ellenõrzésére.

A szószólók azzal érvelnek, hogy a jármûtulajdonosoknak is kötelezõ felelõsségbiztosítást kötniük, ezért a fegyvertulajdonosoknak is kötelezõvé kellene tenni. Azok, akik elvégeznek egy biztonságtechnikai tanfolyamot, kevesebb és biztonságosabb fegyverekkel rendelkeznek, és biztonságosabban is tárolják õket, alacsonyabb díjat fizetnének, mint azok, akik nem – állítják a javaslat támogatói.

A szándékos lövöldözéseket ugyan nem lesz képes csökkenteni a felelõsségbiztosítás kötelezõvé tétele, azonban a véletlen lövöldözéseket igen – idézi a Reuters a törvényjavaslat benyújtóját.

Az USA-ban jelenleg egyetlen állam sem vezette még be a kötelezõ felelõsségbiztosítást a fegyvertartók számára. 2003 óta csaknem két tucat ilyen törvényjavaslat került elutasításra. A mostani javaslatok azonban összecsengenek Barack Obama elnök kampányával, amely szigorúbb szövetségi ellenõrzéseket javasol a fegyvertartással kapcsolatban. Ezek az erõfeszítések azonban szembe mennek a fegyverek mellett lobbizó politikai erõkkel, akik a lõfegyverek tulajdonjogának alkotmányos védelmére hivatkoznak.

A marylandi javaslat kötelezõvé tenné minden lõfegyverrel rendelkezõ számára a legalább 250 000 dollár fedezeti összegû felelõsségbiztosítás meglétét, továbbá minden fegyverkereskedõnek, bérbeadónak, kölcsönadónak elõírná annak ellenõrzését, hogy a személy rendelkezik felelõsségbiztosítással.

Mindez segítséget jelentene a fegyverek által okozott károk kifizetésében is, de a fõ indok mégis az, hogy a piacot is be kell vonni abba, hogy a fegyvertartás biztonságosabb legyen – közölte a javaslat benyújtója.

Az ellenzõk azonban úgy vélik, hogy a kötelezõ felelõsségbiztosítás gazdaságilag hátrányos megkülönböztetést eredményezne, ráadásul egyetlen más alkotmányos jog gyakorlásához sem kell biztosítást kötni.

A new yorki Insurance Information Institute elnöke, Robert Hartwig szerint mivel egyelõre nincs piaca a fegyverek felelõsségbiztosításának, ezért a törvényhozóknak tárgyalásokat kellene folytatniuk a biztosítókkal a fedezeti kritériumokkal kapcsolatban. Törvényileg ugyan kötelezõvé lehet tenni a felelõsségbiztosítás kötését, azonban a piaci szereplõket nem lehet arra kötelezni, hogy ilyen terméket kínáljanak – tette hozzá Hartwig.

Amennyiben a biztosítók nem hajlandók ilyen szolgáltatást nyújtani, az államoknak maguknak kell valamilyen biztosítási programot kidolgozniuk.

Egyes lakásbiztosítások ugyan fedezetet nyújtanak a véletlen fegyverhasználatból eredõ károkra is, azonban ezek a káresetek cask töredékét képezik azoknak a kárbejelentéseknek, amelyekbõl évente milliót nyújtanak be a biztosítókhoz.

A lõfegyverek okozta sérülések mintegy 174 milliárd dollárnyi kárt okoztak 2010-ben, beleértve a kiesõ munkaidõt, az egészségügyi ellátás költségeit – derül ki az amerikai Betegségmegelõzõ és Járványügyi Központ (CDC) adataiból. A lõfegyver használattal kapcsolatos mintegy 31328 haláleset közül 1,9% volt baleset, 0,8% beazonosíthatatlan szándék, a maradék öngyilkosság és emberölés volt.