Assistance és hólánc nélkül ne induljunk síelni
2013.02.08
Sok iskolában ezekben a hetekben van sí-szünet, amikor a családok a szomszédos vagy akár távolabbi országok síterepeire indulnak alaposan megpakolt autóikkal. Azoknak, akik ebben a havas és hideg idõszakban kelnek útra, nem árt alaposan felkészülniük, mert a téli utakon gyakoribbak a balesetek vagy a mûszaki hibák, és nehezebben jön a segítség. A Generali Csoporthoz tartozó Europ Assistance összegyûjtötte, mire érdemes figyelni a havas-jeges idõben az autósoknak.

Minden évben komoly próbatétel az autósoknak a hóval borított utakon történõ közlekedés. Az idén 50 éves Europ Assistance-tól 2012 elsõ két hónapjában 2557 hazai autós kért segítséget. A leggyakrabban a magyar utakon érte a baj õket – 2158 esetben – mert baleset vagy mûszaki hiba miatt nem tudott továbbhaladni. A külföldön történõ meghibásodások közül Szerbia (126 eset), Ausztria (87 eset) és Németország (57 eset) volt a „legveszélyesebb” úti cél a tavalyi év elsõ két hónapjában. Kellõ odafigyeléssel és felkészüléssel azonban ezeknek az eseteknek a száma jelentõsen csökkenthetõ. A biztosító munkatársai ezért összegyûjtötték, mire érdemes figyelniük az autósoknak a jelenlegi, rendkívüli idõjárási körülmények között.

A legfontosabb, hogy az adott körülmények között a legjobban lássuk az utat és a forgalmat. Éppen ezért az elöregedett ablaktörlõ gumikat cseréljük le, mivel ezek már csak maszatolnak, nem tudják az ablakra hulló csapadékot megfelelõen eltakarítani. Az autó lámpáit pedig gyakrabban mossuk le, hiszen a felcsapódó sár lényegesen gyengíti a fényerejüket. Emellett fontos, hogy legyen az autóban jégkaparó, jégoldó spray, és mindig fagyálló ablakmosót használjunk.

Mindig a fényviszonyoknak és idõjárási körülményeknek megfelelõen válasszuk meg a követési távolságot és a vezetési stílust. Ha lassabban, az autó elõtt több helyet hagyva vezetünk, kisebb a kockázata a baleseteknek, egy rossz manõver könnyebben korrigálható. Tartsuk észben, hogy télen a fékút hosszabb, mint máskor, és ha az autóban nincs ABS, a kerekek gyorsan leblokkolhatnak és az autó fölött elveszíthetjük az uralmat. Az ilyen helyzetek kezelhetõsége érdekében érdemes részt venni egy tanpályás vezetési gyakorlaton, vagy egy kihalt, havas parkolóban gyakorolni, hogy kitapasztalhassuk, hogyan viselkedik az autó a csúszós úton.

Vastag hóval borított utakon elengedhetetlen a hólánc. Ha nem is feltétlenül minden kerékre, de a hajtott tengelyre mindenképp fel kell szerelni, mert ez biztosítja, hogy kormányozható maradjon az autó. Jó tudni, hogy egyes országokban télen megkövetelhetik a hóláncot, azaz már eleve a határon sem engedik be azt az autóst, aki nem tudja ezt felmutatni.

Egy hosszabb utazás elõtt érdemes az autóba bekészíteni takarót, meleg ruhadarabokat, rugalmas vontatókötelet, fagymentesítõ zárolajozót, némi ételt és italt, valamint egy lapátot is – ha esetleg a hóból kellene kiásni az autót. Indulás elõtt kérjünk tájékoztatást az Útinformtól, illetve interneten nézzünk utána, hogy az úticélunk környékén milyen az idõjárási viszonyok.

„Nemrég egy ügyfelünk Ausztriába indult a családjával, hogy meglátogassák kinti rokonaikat. Tiszta, száraz idõben indultak itthonról és nem néztek utána a kinti idõjárásnak, így váratlanul érte õket, mikor az autópályáról letérve vastag hóval borított úton kellett továbbhaladniuk. Nem volt náluk hólánc, így az egyik kanyarban árokba csúsztak. Több kilométeres körzetben nem volt lakott terület, és hó is esni kezdett, így nehezen tudtak volna segítséget szerezni, de szerencsére kötöttek assistance biztosítást, így fél óra múlva már a helyszínen voltak munkatársaink” – mondta Kalmár László, az Generali csoporthoz tartozó Europ Assistance (EA) Magyarország ügyvezetõ igazgatója.

Az Europ Assistance AutoSOS szolgáltatásának segítségével havi néhány ezer forintos díj fejében biztosak lehetünk abban, hogy ha hazánkban vagy akár külföldön elakadnánk a gépjármûvünkkel, akár a szokatlanul hûvös idõjárás vagy egy baleset miatt, az EA szakértõgárdája rövid idõn belül segítségünkre fog sietni. Az EA helyszínre kiérkezõ munkatársai, ha szükséges akár csereautót, vagy szállást is biztosítanak a számunkra, jelentõsen csökkentve ezzel a kellemetlenségünket.