Franciaország bevezeti a kötelezõ magán egészségbiztosítást
2013.04.05
A francia vállalatok aggodalmuknak adtak hangot az új törvény miatt, miszerint minden cégnek kötelezõ less munkvallalói javára egészségbiztosítást kötni. Attól félnek, megszûnik a biztosítóválasztás szabadsága.

Az új törvényjavaslat, mérettõl függetlenül, minden cég számára elõírná, hogy munkavállalóik számára kiegészítõ egészségbiztosítást kössenek. A javaslat részét képezi az új munka törvénynek, melyet a francia kormány igyekszik átnyomni a parlamenten.

A franciaországi kockázatkezelõket tömörõít egyesület, az AMRAE szerint a francia állam által nyújtott egészségügyi szolgáltatások cégek általi kiegészítése nem fog gondot okozni tagjai számára, mivel a nagyobb vállalatok már most is nyújtanak ilyen szolgáltatásokat munkavállalóiknak – közölte a szervezet fõtitkára. Sokkal inkább amiatt a nemrég hozzáadott záradék miatt aggódnak a nagyvállalatok, hogy önkéntes biztosító pénztáraktól (Institutes de Prévoyance) kell megvásárolniuk az egészségbiztosítási fedezetet, melyeket jellemzõen szakszervezetek irányítanak – tette hozzá Frédéric Lucas.

A törvényjavaslat úgynevezett “migrációs klauzlája” szerint a cégek kötelesek átszerzõdni a kijelölt biztosítótársasághoz, amely kikötés azonban lehetséges, hogy nem kerül bele a végsõ törvénybe.

A javaslat komoly vitát váltott ki a biztosítók és és közvetítõk körében, akik attól félnek, ezáltal kiszorulnak a piacról. A francia versenyfelügyelet március végén közleményt adott ki, miszerint a munkáltatóknak joguk van szabadon megválasztani az egészségbiztosítót, ezért azt javasolta a jogalkotóknak, hogy vegyék ki a klauzulát a törvénybõl.

Az új törvény értelmében több ezer kis- és középvállalkozás lesz kénytelen egészségbiztosítást kötni munkavállalói javára, melyek száma elérheti 3-4 milliót. A tervek szerint a biztosítást díjának felét a munkavállaló, másik felét a munkáltató fizeti, 2016-ig pedig a magánszektor összeg munkavállalója rendelkezni fog kiegészítõ egészségbiztosítással.