Innovatív technológia véd meg az utakon
2013.05.27
Egy új, innovatív technológián alapuló, csúszásgátló burkolattal bevont útszakaszt adott át a Generali a Biztonságért Alapítvány Szekszárdon. A magyar szabadalmi oltalom alatt álló ún. LIVING ROAD útfelület vészfékezés esetén akár 50%-kal csökkenti a féktávolságot, felületi érdességének és színskálájának köszönhetõen pedig 70%-kal jobban észlelhetõvé teszi a bevont útszakaszokat. Az Alapítvány tavaly már négy városban – Tatabányán, Nyíregyházán, Szolnokon és Budapesten – öt gyalogátkelõ helyen finanszírozta biztonsági burkolattal bevont útszakaszok egyenként kétmillió forintos telepítési költségét, idén pedig Szekszárd után még négy helyszínen tervezi LIVING ROAD utak átadását.

A Generali a Biztonságért Alapítvány az elmúlt években is nagy hangsúlyt fektetett a baleset-megelõzésre és a közlekedésbiztonságra, valamint a jövõ generációjának a biztonságos közlekedésre való oktatására. Tavaly egy új, Magyarországon még nem elterjedt baleset-megelõzési technológiát karolt fel, az ún. LIVING ROAD csúszásgátló útburkolati rendszert, melynek telepítését négy település öt gyalogátkelõ helyén finanszírozta. A kedvezõ fogadtatásra tekintettel 2013-ban az akció folytatása mellett döntött az Alapítvány, így Tatabánya, Nyíregyháza, Szolnok és Budapest után idén elsõként Szekszárdon, majd a késõbbiekben Dunaújvárosban, Egerben, Kecskeméten, végül ismét a fõvárosban támogatja speciális bevonattal kezelt útszakaszok telepítését.


A helyszínek minden esetben az adott önkormányzat és az OBB (Országos Baleset-megelõzési Bizottság) szakmai javaslata alapján kerülnek kiválasztásra, figyelembe véve, hogy a helyi statisztikák alapján hol a legnagyobb a balesetveszély. Az Alapítvány és a szekszárdi önkormányzat az új, biztonságosabb útburkolat kialakításának helyeként egy olyan forgalmas útszakaszt választott, mely korábban súlyos baleset helyszíne is volt.

2012-ben a baleseti statisztikák szerint 15 174 közlekedési baleset történt, ebbõl 2365 esetben gyalogost gázoltak el. A balesetek jelentõs része gyalogátkelõ helyen következett be, és több esetben halálos áldozatot is követelt. Az ilyen balesetek elkerülése érdekében támogatja az alapítvány idén is az ország több pontján csúszásmentes útfelületek megépítését.

A beruházás azért is különösen jelentõs, mivel a közúti balesetek számottevõ része az idõjárási hatások miatt lép fel. A csúszós útfelületen a féktávolság a sokszorosára nõhet, ami különösen a keresztezõdésekben, gyalogosátkelõk megközelítésnél és az éles kanyarokban veszélyes. Itt különösen nagy gondot okozhat a sebesség helytelen megválasztása, a reakcióidõ vesztés, a környezeti viszontagságok, mint például az esõ, a jegesedés és az ezekbõl adódó féktávolság megnövekedése. Ez az új, magas súrlódású útburkolat a hagyományos útaszfalttal szemben a csapadéktól és jegesedéstõl függetlenül megõrzi a felületi érdességét. Így a zebra elõtt végrehajtott vészfékezés során a féktávolságot akár felére csökkentheti, ráadásul feltûnõ színének köszönhetõen a sofõrök számára 70 százalékkal jobban észlelhetõ.

„A Generali a Biztonságért Alapítványnak kiemelt célja a közlekedés biztonsága, és különösen a fiatalok védelme és felkészítése a biztonságos közlekedésre. Az elmúlt években az ezen célkitûzésünk keretében végzett akcióink közül az egyik legsikeresebbnek bizonyult a csúszásgátló útbevonatok támogatása, hiszen olyan eszközrõl van szó, amely amellett, hogy figyelemfelkeltõ, ténylegesen csökkentheti a helyi balesetek számát. A tavalyi kedvezõ fogadtatás nyomán idén újabb településeket vontunk be a programba, közülük elsõként Szekszárdon jöhetett létre ilyen biztonsági bevonattal ellátott útszakasz. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünkkel hozzájárulhatunk a helyi lakosok biztonságához és sikerül felhívnunk a figyelmüket a szabályos, körültekintõ közlekedés fontosságára” – nyilatkozta Bacskai Sándor, a Generali Biztosító régióigazgatója.